Categorieën: Nieuws

Jongeren praten mee over investering in Groningen tijdens JongerenTop

Jongeren uit het Gronings aardbevingsgebied kunnen in november en december meepraten over de investering van de zogenaamde ‘ereschuld’ aan Groningen. JongerenTop organiseert samen met Het Rijk en de Groningse overheden bijeenkomsten voor en met jongeren om tot ideeën en adviezen te komen voor het investeren van het geld in de toekomst van Groningen.

Het rijk investeert dertig jaar lang zo’n 200 miljoen euro per jaar extra in het sociaal en economisch perspectief van het aardbevingsgebied en verduurzaming en infrastructuur. JongerenTop wil jongeren stimuleren om hierover met elkaar in gesprek te gaan en organiseert daarom diverse bijeenkomsten. De vraag die centraal staat is: Hoe kunnen wij, en de generaties na ons, gezond leven, wonen en werken in Groningen?

Niet serieus genomen 

Volgens de website van JongerenTop worden jongeren “vaak niet serieus genomen in wat zij belangrijk vinden en wordt er überhaupt niet naar ze geluisterd of worden ze niet betrokken bij de grote vraagstukken in de wereld. Terwijl juist jongeren vaak belangeloos naar vragen én oplossingen kijken en ze ‘de toekomst’ zijn.” Via bijeenkomsten, dialogen en andere activiteiten hoopt de organisatie jongeren een stem te geven en daarmee ook invloed op beleid en de uitvoering daarvan

2019

Het is niet de eerste keer dat er een JongerenTop wordt georganiseerd in het Groningse aardbevingsgebied. In 2019 gingen 850 jongeren met De eerste Jongeren met elkaar in gesprek over hun toekomst in de regio. Ze spraken over klimaat, voorzieningen en onderwijs en er werd een wedstrijd georganiseerd om afval te verminderen.

Tien thema’s 

JongerenTop heeft dit jaar samen met jongeren en jongerenorganisaties tien thema’s vastgesteld: omgaan met elkaar, mentale gezondheid, veiligheid, voorzieningen, onderwijs, economie, klimaat, armoede, wonen en toerisme. Deze thema’s worden behandeld tijdens dialoogsessies, jongerentoppen en activiteiten die verspreid over november en december zijn georganiseerd.

Er staan nog drie bijeenkomsten op de planning: op 1 december wordt ‘mijn Groningen’ besproken in de kerk in Midwolda, op 2 december gaat het in jongerencentrum Hoogezand over veiligheid en 6 december kun je mee discussiëren over onderwijs in de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. Iedereen tussen 17 en 27 jaar kan zich aanmelden via de website van JongerenTop.

Denise Overkleeft

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

6 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

6 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

7 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

9 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

9 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

12 uur geleden