Categorieën: Nieuws

Flinke daling armoederisico door energietoeslag, provincie Groningen blijft zorgenkind

In de gemeente Groningen liep ruim vijf procent van de bevolking (zo’n tienduizend inwoners) vorig jaar kans op armoede. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee doet Groningen het, in vergelijking tot andere grote steden, relatief goed. Maar de energietoeslagen vertekenen de cijfers. Ook de rest van de provincie hangt bovenaan het armoedelijstje.

De energietoeslag zorgde er het afgelopen jaar voor dat het risico op armoede het afgelopen jaar naar een bijzonder laag peil daalde. Voor Nederland als geheel was dat zelfs het laagste risico in de afgelopen 45 jaar, aldus het CBS. Ook in Groningen daalde het risico op armoede (het percentage inwoners wat op of beneden de zogenaamde ‘lage inkomensgrens’ zit) flink: van 8,6 procent naar 5,1 procent van de inwoners.

Maar het CBS geeft dus een flinke winstwaarschuwing: de energietoeslag vertekent het beeld over het risico op armoede. Cijfers specifiek over Groningen zijn er niet zonder een correctie voor de energietoeslag en de korting op de energierekening. Landelijk rekende het CBS uit dat het risico op armoede niet is gedaald, maar juist is gestegen (3,8 procent met energietoeslag,  5,9 procent zonder energietoeslag in 2022, 5,0 procent in 2021).

Op de kaart van Nederland vormt Groningen nog steeds een flinke vlek als het gaat om armoedepercentages. De gemeente Groningen was vorig jaar, op Leeuwarden na, de ‘armste’ gemeente van het Noorden. Oldambt staat in Noord-Nederland op plek drie (4,8 procent kans op armoede). Rotterdam voert in Nederland de boventoon qua risico op armoede, met een percentage van 7,9 procent van de bevolking op of onder de ‘lage inkomensgrens’. Die grens bedroeg vorig jaar voor een alleenstaande 1 200 euro netto per maand. Voor een paar zonder kinderen was dat 1 690 euro, en met twee minderjarige kinderen 2 300 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg de grens 1 830 euro.

Tom Veenstra

Recente berichten

Podcast Grote Markt 1: Twee jaar “Superlinks 1”, hoe staat het ervoor?

Twee jaar na de verkiezingen  praten Wouter Holsappel en Ecco van Oosterhout  in de podcast…

16 minuten geleden

CAO-akkoord voor 120 duizend schoonmakers en glazenwassers

De ruim 120.000 schoonmakers en glazenwassers in Nederland hebben zicht op een nieuwe cao. De…

58 minuten geleden

Donar begint woensdag aan play-offs voor landstitel

De spelers van Donar beginnen beginnen woensdagavond aan de laatste serie wedstrijden voor het landskampioenschap.…

2 uur geleden

Raad van State: gaswinningsbesluit 2023-2024 was niet goed gemotiveerd

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat heeft niet gemotiveerd waarom het Groningenveld in…

3 uur geleden

Drie ontwikkelaars stappen uit project Reitdieptoren

De bouw van de Reitdieptoren, bij de Reitdiephaven en Hoogeweg, gaat voorlopig nog niet van…

7 uur geleden