Categorieën: Nieuws

Verkoop Arriva aan Amerikaanse investeerder is rond, zorgen in Staten en Tweede Kamer

De verkoop van Arriva aan een Amerikaanse investeringsmaatschappij is rond. De SP maakt zich zorgen en stelt Kamervragen en ook in de Provinciale Staten zorgt de verkoop voor argwaan.

Arriva bevestigt donderdagochtend dat de Deutsche Bahn de vervoersmaatschappij verkoopt aan investeringsmaatschappij I Squard Capital uit de VS. De Nederlandse tak van Arriva ziet de verkoop, waar naar verluidt zo’n 1,7 miljard euro mee gemoeid is, als goed nieuws. “De aankondiging van vandaag is mooi nieuws voor Arriva Group en ook voor ons als Arriva Nederland”, stelt Anne Hettinga, CEO van Arriva Nederland. “We gaan nu met een nieuwe eigenaar de toekomst vol vertrouwen in. Er verandert niets aan de manier waarop we onze diensten leveren voor onze opdrachtgevers. Onverminderd zetten wij ons in voor het beste openbaar vervoer voor onze reizigers.”

‘Absurd dat we ons hierover überhaupt zorgen moeten maken’

SP-Kamerleden Jimmy Dijk en Sandra Beckerman zijn bezorgd over de voorgenomen verkoop en stellen daarom vragen aan staatssecretaris Heijnen. “Het is absurd dat we ons hierover überhaupt zorgen moeten maken”, aldus Beckerman. “Ons regionaal openbaar vervoer is geprivatiseerd, waardoor we er als samenleving nauwelijks nog iets over te zeggen hebben. Gek genoeg zijn het vaak afsplitsingen van buitenlandse staatsbedrijven die de bussen en treinen in onze provincies laten rijden. Arriva verzorgt in grote delen van Nederland het vervoer. Ik moet er niet aan denken dat een Amerikaanse investeringsmaatschappij daarmee aan de haal gaat.”

De SP laat weten ook kansen te zien in de verkoop aan de Amerikaanse investeerder. Beckerman: “Als Arriva inderdaad in de uitverkoop gaat dan zou dat een uitgelezen kans kunnen zijn om ons openbaar vervoer weer in eigen handen te nemen en winstbejag uit de publieke sector te bannen.”

Ook zorgen in Staten rond verkoop

In de provincies waar Arriva openbaar vervoer verzorgt zijn ook zorgen rond de verkoop van de vervoersmaatschappij. Ook in Groningen, waar Arriva het treinvervoer (en een aantal bussen naar Friesland) exploiteert op verschillende lijnen. Dinsdag liet de PVV-fractie in de Groninger Staten weten garanties te willen over het behoud van goede dienstverlening aan het publiek (de treinreiziger) in Groningen.

“In tegenstelling tot de Deutsche Bahn heeft een investeringsmaatschappij andere belangen dan dienstverlening in het OV”, aldus PVV-fractievoorzitter Ton van Kesteren. “Het provinciebestuur moet, als subsidieverstrekker, direct dan wel indirect garanties en voorwaarden te stellen aan het behoud van goede dienstverlening aan de treinreiziger, onderhoud aan materieel en de goede werkomstandigheden en rechtspositie van het personeel.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Files in Helpman door afzetting van de Helperzoom

Er staan deze weken behoorlijke files in Helpman. Dat is het gevolg van de afsluitingen…

34 minuten geleden

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

2 uur geleden

Pro-Palestina demonstratie voor Harmoniegebouw gaat vierde dag in

De pro-Palestina demonstratie voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de Oude Kijk…

3 uur geleden

Wethouder Eikenaar: “Gemeente kiest voor verantwoord datagebruik”

De gemeente wil naleving van de regels door bijstandsgerechtigden makkelijker maken, zodat zij niet in…

3 uur geleden

Brand in viskraam Sontplein snel geblust

In een viskraam op het Sontplein is donderdag aan het begin van de middag brand…

4 uur geleden

Rondje stad: ‘Kom op, geef ons die poort terug’

De stad Groningen zit vol verrassingen. Iemand die daar écht van alles over weet is…

4 uur geleden