Categorieën: Nieuws

PvdA wil bouwgrond sneller kunnen onteigenen en vraagt stadsbestuur om actie

Er moet een einde komen aan het eindeloos speculeren en tot de laatste cent onderhandelen over bouwgrond voor nieuwe woningen in de gemeente Groningen. Dat vindt de raadsfractie van de Partij van de Arbeid. Daarom wil de partij dat de gemeente bouwgrond moet kunnen onteigenen.

De PvdA-fractie wil dat het stadsbestuur met een escalatieladder komt, waarmee vervolgens bepaald wordt wanneer de gemeente kan overgaan tot onteigening van bouwgrond. Dat is nodig, aldus de fractie, omdat de investeringen van de gemeente in woningbouw, voorzieningen en groen worden belemmerd door stroeve onderhandelingen met beleggers.

“Zij gaan voor de eigen winst door met grond te speculeren en tot de laatste cent te onderhandelen”, aldus PvdA-raadslid Rico Tjepkema. “Het eigendomsrecht van enkelen weegt niet op tegen het maatschappelijk belang van ons allemaal.”

De PvdA haalt onder meer de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk De Heldin aan als voorbeeld. Volgens Tjepkema laat de bouw van de wijk inmiddels decennia op zich wachten door moeizame onderhandelingen met grondeigenaren. “Dit terwijl de 1500 beoogde woningen daar keihard nodig zijn. We kunnen onze ambitieuze woningbouwplannen niet overlaten aan een disfunctionerende bijwerking van de vrije markt.”

Naast onteigening van bouwgrond, bedoeld als laatste redmiddel om de bouwgrond los te krijgen bij investeerders, willen Tjepkema en zijn fractie dat de gemeente bij het Rijk aandringt op de invoering van een planbaatheffing (een systeem waarbij de overheid kan profiteren van baten uit een bestemmingswijziging) en het invoeren van een bouwplicht.

Tom Veenstra

Recente berichten

Sportpark Corpus zaterdag in het teken van Bauke Mollema Tocht

In en rond Stad wordt zaterdag de elfde editie van de Bauke Mollema Tocht gehouden.…

11 minuten geleden

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

11 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

13 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden