Categorieën: Nieuws

Opnames voor inclusieve film ‘Alles is Wonderland’ in Euroborg

Zo’n honderd acteurs, figuranten, vrijwilligers en makers van de speelfilm ‘Alles is Wonderland’ maakten woensdag opnames in de Euroborg. Een opvallende film, waarin naast professionele acteurs ook acteurs met een verstandelijke beperking meedoen.

In de Euroborg werden opnames gemaakt van het levende schaaktoernooi in de film, gespeeld tussen de Rode en de Witte Koningin met aanhang en supporters. Spelers van werkpodium Kraack en werktheater Ookfijn uit Stad schaken daarin tegen elkaar. Daarnaast werd een openingsdans opgenomen, met daarin dansers van Kraack.

Aan de uiteindelijk 25 minuten lange film, gebaseerd op het verhaal van Alice in Wonderland, werken ongeveer tweehonderd mensen mee uit Groningen en Friesland. In de Groningse en Friese versie is het niet Alice, maar de werkverslaafde ondernemer Aad die in Wonderland terecht komt. Daar leert hij te ervaren hoe mensen met een beperking aan het werk zijn, onder wie zijn eigen zus.

“Na Don Giovanni, aan de loop met Liefde, met acteurs van de Hornerheem in de hoofdrol, riepen zoveel deelnemers: ‘Kunnen we weer iets maken?’ En ja, dat gaat gebeuren!” vertelt Regisseur Maaike van den Hoek. “Geen opera dit keer, maar het verhaal van Aad die in Wonderland belandt. Met deze productie willen we als makers de kijker graag meenemen naar de betekenis van werk op de diverse WDL-locaties en een ode brengen aan de schoonheid van de acteurs.”

De opnames in de Euroborg lieten zien dat kijkers van Alles is Wonderland een kleurrijk schouwspel te wachten staat. Een feest voor kostuumontwerper Gerda Schepers: “Zowel de spelers als de personages zijn kleurrijk. Dat zie je terug in het ontwerp. Het is voor mij een feest om met deze spelers te werken. Zegt een ‘gewone’ acteur: ‘ik doe mijn kostuum aan en ik ben mijn personage’, bij deze acteurs is het effect maal tien. Soms zegt iemand: ‘Hu, moet ik dit aan?’ Maar als het kostuum dan eenmaal aan is zie ik dat de speler zichzelf in de spiegel ziet stralen van schoonheid. ‘Ik herken mezelf niet meer’, hoor ik dan. En daar doe ik het voor.“

Volgend jaar april moet de film klaar zijn.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zon laat zich dit weekend vaker zien, temperaturen gaan volgende week stijgen

Echt 's zomers is het nog niet geweest en ook komend weekend brengt geen uitgesproken…

33 minuten geleden

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

3 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

5 uur geleden

Tim Hoeve (26) komend seizoen terug op het oude nest bij Donar

Tim Hoeve is de tweede speler die basketbalclub Donar voor komend seizoen heeft gecontracteerd. Na…

5 uur geleden

Geen ijs, maar toch een race in Kardinge: studenten rijden EK met modelauto’s op waterstof

Het is zomer en ijs is in geen velden of wegen te bekennen in Kardinge.…

5 uur geleden

RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten…

6 uur geleden