Categorieën: Nieuws

Na tegenslagen schijnt in Australië voor Top Dutch Solar Racing eindelijk de zon: “We zijn heel blij”

Het Top Dutch Solar Racingteam start zondag tijdens de Bridgestone World Solar Challenge vanaf de vierde plaats. Het team omschrijft het resultaat als een spetterende tijd.

“We zijn enorm blij met onze presentatie”, reageert Loeka Demkes verheugd. “Vooral na het incident dat tijdens het oefenen is gebeurd. We hebben de afgelopen dagen en nachten hard gewerkt, en zo’n top startpositie brengt echt weer veel moed terug bij ons in het team.” Op de vraag of het team de prestatie ook verwacht had, zegt Demkes: “De verwachting was al wel dat we het goed zouden doen, alleen blijft het natuurlijk altijd spannend.”

“Meer dan alleen 3.000 kilometer afleggen”
Zondag vindt het startschot van de wedstrijd plaats waarbij teams in zelfgebouwde zonneauto’s van Darwin naar Adelaide reizen. “Deze uitdaging gaat niet alleen over welk team het snelste de 3.000 kilometer kan afleggen. Waar het vooral over gaat is het ontdekken van nieuwe innovaties en het zetten van belangrijke stappen naar een toekomst met groene mobiliteit.”

“Voertuig is volledig gecontroleerd”
Het Groningse team, dat uit 27 mbo-, hbo- en wo-studenten uit de drie noordelijke provincies bestaat, verblijft inmiddels al zeven weken in Australië. De afgelopen periode is er hard gewerkt om de zonneraceauto in een zo goed mogelijke staat te krijgen. “Afgelopen week is het voertuig, dat Green Thunder heet, volledig gecontroleerd. Er wordt gekeken of het voldoet aan alle reglementen. Dan moet je denken aan mechanische checks en veiligheidschecks. Ons voertuig werd goedgekeurd, waarop we mee mochten doen aan de kwalificatie.”

Tekst gaat verder onder de foto:

Na de tegenslag van vorige maand is er de afgelopen periode hard gewerkt door de studenten om alles op topniveau te krijgen. Foto: Solar Racing Groningen

“Heel erg blij met de vierde plaats”
Ook tijdens de kwalificatieronde vinden er nog controles plaats: “Er werden verschillende zaken getest en bekeken. Zo moesten de studenten laten zien hoe een control stop werkt. Maar ook een remtest en een slalom behoorden tot de onderdelen. De kwalificatie werd afgesloten met de uitdaging om de snelste ronde neer te zetten. Onze bestuurder Jochem Hulsebos zette een tijd van 02,00.53 minuten op de klokken. Dit was goed voor de vierde plek, waar we heel blij mee zijn.” Zondag vindt de start van de wedstrijd plaats. “We zijn allemaal wel vrij zenuwachtig natuurlijk, maar we hebben er vooral zin in. Hier hebben we afgelopen 1,5 jaar naartoe gewerkt, en nu gaat het dan eindelijk gebeuren.”

Tegenslagen
De studenten hebben het de afgelopen weken niet makkelijk gehad. Vorige maand werd het zonnedek van hun auto afgeblazen. Dit gebeurde tijdens de reis naar Darwin, waarbij race-omstandigheden werden nagebootst. Niemand raakte gewond, maar de schade was fors. “Het was een grote teleurstelling om de auto in een beschadigde staat te zien”, liet teammanager Rick Eichelsheim toen weten. “Gelukkig konden we de auto op een veilige plek parkeren. Het aanzicht van de auto, met een gebroken canopy en beschadigd zonnedek was verschrikkelijk om te zien, maar ook alle uren aan werk die in dit dek heeft gezeten maakt het nog erger.” Uiteindelijk lukte het de studenten om het voertuig te repareren.

Meer informatie over het Groningse team vind je op deze website.

Verslaggever Denise Overkleeft maakte een reportage over de studenten:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

7 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

7 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

9 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

9 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

9 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

10 uur geleden