Categorieën: Nieuws

Motie moet marathon in Stad volgend jaar alsnog op kalender krijgen

Goedschiks of kwaadschiks: de gemeente moet weer om tafel met de Stichting Marathon Groningen, zodat er volgend jaar alsnog een eerste marathon van Groningen op het programma staat. Een motie van het CDA, met steun van vier oppositiepartijen, moet daar komende woensdag voor gaan zorgen.

De organisatie had de route van de marathon, die lopers via de zuidelijke ringweg, de binnenstad, het Noorderplantsoen, Zernike en Kardinge voert, al met potlood ingetekend voor 8 september volgend jaar. De marathon zou dan tegelijk plaatsvinden met de opening van de nieuwe zuidelijke ringweg. Er waren sponsoren, subsidies van gemeente en provincie en de stichting legde al zo’n tienduizend euro op tafel. Maar de gemeente zette een streep door 2024 voor de eerste editie van de Groningen Marathon. Zorgen over veiligheid, bereikbaarheid, te grote druk op de gemeentelijke organisatie en de budgetten zijn daar de reden voor, aldus het gemeentebestuur. Pas in 2025 zou een dergelijk evenement weer kunnen.

Maar het CDA, de VVD, de Stadspartij 100% voor Groningen, de Partij voor het Noorden en de PVV geven niet op. Via een motie, onder aanvoering van het CDA, willen de partijen bij het gemeentebestuur afdwingen dat volgend jaar alsnog een marathon wordt gelopen in Stad. “De organisatie heeft veel voorbereidingen getroffen om volgend jaar een mooie eerste marathon te organiseren” aldus CDA-raadslid Etkin Armut. “Er waren sponsoren gevonden, de gemeente en de provincie hebben subsidies afgegeven en de stichting heeft zelf kosten gemaakt. Wij willen dat het college in gesprek gaat over de uitdagingen en terugkomt aan tafel.”

Armut laat weten dat haar fractie denkt dat een groot deel van de ‘knelpunten’ die het college ziet op te lossen zijn: “Een marathon kan een enorme impuls geven aan onze gemeente en provincie. Het zou in mijn ogen bovendien een prachtige sportieve viering zijn voor de opening van de nieuwe zuidelijke ringweg. Waar de politieke wil is om eruit te komen is een weg”, aldus Armut.

Tom Veenstra

Recente berichten

Brand in viskraam Sontplein snel geblust

In een viskraam op het Sontplein is donderdag aan het begin van de middag brand…

39 minuten geleden

Rondje stad: ‘Kom op, geef ons die poort terug’

De stad Groningen zit vol verrassingen. Iemand die daar écht van alles over weet is…

50 minuten geleden

Operatie Ring Zuid: verkeersdrukte blijft toenemen

Het blijft momenteel vrij druk in en rond de stad, vanwege de aanpak van de…

55 minuten geleden

De Rijdende School uitkomst voor kermiskinderen

De meikermis is in volle gang in de Groninger binnenstad. De woonwagens van het kermisgezelschap…

1 uur geleden

Grote verschillen in kosten huwelijksceremonie op vrijdag

Hoeveel geld je kwijt bent voor een huwelijksceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen.…

1 uur geleden

Vrijdag onthulling mozaïeken picknicktafel naast Floreshuis

Bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte sluiten komende vrijdag het 'jaar van Anno Smith'…

2 uur geleden