Categorieën: Nieuws

“Maandag af en toe zon en kans op buien, aan het eind van de week mogelijk waterkoud”

Een spannende situatie op de weerkaarten. Komende dagen krijgen we te maken met kou in het noorden en warmte boven Frankrijk. OOG-weerman Johan Kamphuis durft nog niet te zeggen welke kant het op gaat, maar de tweede helft van de week gaat mogelijk waterkoud verlopen.

“Maandag is er veel bewolking, schijnt af en toe de zon, en vallen er enkele buien of buitjes”, vertelt Kamphuis. “Het wordt 12 graden bij een zwakke zuidwestenwind, kracht 2 of 3. In de nacht van maandag op dinsdag zijn er een paar opklaringen en liggen de minimumtemperaturen rond de 6 of 7 graden.

Op dinsdag is er meer ruimte voor de zon en blijft het droog. Het wordt 12 of 13 graden, en in de nacht is het rustig en helder. Verder is het fris met minima rond 2 tot 4 graden, met op beschutte plaatsen kans op een graadje grondvorst en een mistbank.

Koude en warme lucht
Woensdag is er eerst zon, en neemt de bewolking in de middag toe. Ook trekt de zuidoostenwind aan naar windkracht 4. In de avond en in de nacht van woensdag op donderdag, volgt er regen. Vanaf donderdag ontstaat er een strijd tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië, gevuld met koude lucht, en een warmbloedige depressie boven Frankrijk. Wie deze strijd gaat winnen is vooralsnog onduidelijk.

Donderdag lijkt zachte lucht onder aanvoering van een stevige oostenwind op te rukken tot het zuiden van het land, maar het is de vraag of het ook onze omgeving weet te bereiken. Wij kunnen rekening houden met temperaturen rond een magere 8 tot 10 graden, terwijl het zuidelijk van de grote rivieren 16 tot 18 graden kan worden. Verder is er kans op regen.

Warm water regenen of een vlokje smeltende sneeuw?
Ook het vervolg is vooralsnog onzeker. Mogelijk houdt de koude lucht, onder regie van het Scandinavische bolwerk van hogedruk, nog één of twee dagen stand, en blijft het bij ons waterkoud met zo nu en dan regen, als fronten vanuit het zuiden op ons gebied worden afgevuurd. Daarbij steekt er een forse oostenwind op. Er is dus ook een kans dat de zachte lucht eerder terrein wint, maar dat scenario is op dit moment het minst waarschijnlijk. Het kan rond vrijdag of zaterdag warm water regenen, maar er zou een vlokje smeltende sneeuw kunnen vallen. Zo dicht liggen de zachte en koude luchtmassa’s bij elkaar: wordt vervolgd.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Donderdag begint zonnig, maar eindigt mogelijk met regen- of onweersbui; daarna langzaam wat minder warm

Het zonnige en warme weer van de afgelopen dagen kent aan het eind van donderdagmiddag…

6 uur geleden

Mogelijk oplossing voor bewoners Betonbos: “We gaan in gesprek met provincie”

Er is mogelijk een oplossing voor de bewoners van het Betonbos. Dat heeft wethouder Rik…

6 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar kabelgoot om elektrische auto’s op te laden met zonne-energie

De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is om kabelgoten in te zetten waarmee huiseigenaren…

8 uur geleden

Gemeente schiet extra uitvoeringskosten inburgering zelf voor: ‘Verantwoordelijk voor wettelijke taken met te weinig knaken’

De gemeenteraad heeft woensdagmiddag ingestemd met het aanstellen van vijf nieuwe personeelsleden voor Thuisin050, de…

8 uur geleden

Deel ringweg voor Geheugenpaviljoen wordt niet gesloopt: “Inspraak kan soms heel duur zijn”

Het gedeelte van de zuidelijke ringweg dat mogelijk in de toekomst gebruikt gaat worden voor…

8 uur geleden

Donar kansloos ten onder in Den Bosch

Donar heeft woensdagavond de eerste wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de…

9 uur geleden