Categorieën: Nieuws

Een groen, leefbaar, welvarend Groningen zonder bevingen; volgens het SPG is dat waar Groningers over dromen

Behoud van het unieke Groninger landschap, verduurzaming, een veerkrachtige en welvarende provincie zonder aardbevingen, minder armoede en goed bereikbare zorg en openbaar vervoer. Het is slechts een greep uit de resultaten van een onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen naar de idealen en dromen van Groningers voor de toekomst.

Het onderzoek werd gehouden onder leden van het Groninger Panel en gepubliceerd in het jubileummagazine van het SPG, ter ere van het 10-jarig bestaan. Leden van het Groninger Panel stuurden ruim 2.000 dromen en idealen in over de toekomst van Groningen, onderverdeeld in 3 thema’s; Groen & Duurzaam, Sterk & Stabiel en Sociaal & Zorgzaam.

Volgens het SPG gaan veel dromen over het klimaat en milieu. Behoud van het unieke Groninger landschap is volgens het SPG belangrijk voor de deelnemers, met daarnaast verduurzaming. In veel dromen staat ook de aardbevingsproblematiek centraal. Naast het oplossen van de problematiek zijn ook het stimuleren van werkgelegenheid en het bieden van goed onderwijs belangrijk, aldus de onderzoekers. Daarnaast willen Groningers een prettige leefomgeving, met daarin goede zorgvoorzieningen en openbaar vervoer, maar ook een goede aanpak van armoede in de provincie.

De onderzoekers van het SPG concluderen daarnaast dat veel Groninger jongeren een sterke band voelen met de provincie. Bijna de helft van de jongeren verwacht over twintig jaar nog steeds in de provincie te wonen. Pas als ze ouder worden komt een verhuisintentie vanwege studie of baan vaker ter sprake, aldus onderzoeker Femke de Haan: “Om jongeren echt te behouden voor de provincie is het niet alleen belangrijk voldoende studie- en carrièremogelijkheden te bieden in de regio. Maar laat jongeren ook echt meedenken en meepraten over mogelijke woonlocaties voor jongvolwassenen en over de inrichting van de buurt. Dit vergroot de kans dat jongeren later in Groningen blijven.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Noorderpersprijs 2023 uitgereikt in Forum Groningen

Thereza Langeler en Hilbrand Polman van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben…

5 uur geleden

Dinsdag bewolkt met ’s avonds regen, Koningsdag vooralsnog droog

Deze week begint koud met temperaturen rond de 10 graden. Volgens OOG Weerman Johan Kamphuis…

5 uur geleden

Storing Euvelgunnerbrug veroorzaakt file op Zuidelijke Ringweg (update)

Op de zuidelijke ringweg is maandagavond een file ontstaan door een storing van de Euvelgunnerbrug.…

6 uur geleden

Donar verliest verliest thuis van Limburg United

Donar heeft maandagavond in eigen huis niet kunnen winnen van HUBO Limburg United uit Hasselt.…

6 uur geleden

Week van Hartfalen in UMCG

Het is momenteel Nationale Hartfalenweek. Van 22 tot en met 28 april wordt in heel…

8 uur geleden

SterrebosLive gaat weer van start

Binnenkort kunnen Stadjers weer genieten van een nieuw seizoen van SterrebosLive. Van mei tot en…

9 uur geleden