Categorieën: Nieuws

Protest bij Regulateurshuis tegen uitzetting kraker; sympathisanten houden voormalig Petit Theatre bezet (update)

Ongeveer dertig sympathisanten van een kraker, die sinds vorige week dinsdag in het Regulateurshuis zit, verzamelenden zich vrijdagmiddag voor het monumentale voormalige mini-theater aan de Kolendrift. De kraker heeft pand, op last van de rechter, vrijdagmiddag verlaten. Maar medestanders hebben zijn plek direct ingenomen.

De sympathisanten van de kraker wilden met de demonstratie laten zien dat ze het niet eens zijn met de beslissing van de gemeente en de rechtbank om de kraker uit het pand te zetten. Die bezette het Regulateurshuis ruim een week, omdat hij wil dat de ruimte beschikbaar blijft voor culturele activiteiten. Le Petiti Theatre zat tot voor kort in het Regulateurshuis, maar vanwege de hoge kosten vertrok de huurster. Nu het Groninger Monumentenfonds het pand gaat overdragen aan de gemeente, wordt het monumentale gebouw verhuurd aan een marketingbureau.

Daar was de kraker het niet mee eens en daarom bezette hij het Regulateurshuis. Woensdagavond kreeg de kraker te horen van de rechter-commissaris dat hij het pand op vrijdagmiddag om 13.00 uur uit moest zijn.

Medestanders kraker blijven Regulateurshuis bezetten

Voor zover bekend heeft de kraker Dani, die tot donderdagavond in het pand zat, gehoor gegeven aan het bevel te vertrekken. Maar na het verstrijken van deadline was er nog wel een groep krakers in het Reguleurshuis aanwezig. Zij houden, zo stellen ze via een Instagram-pagina van krakers in Groningen, het pand bezet totdat Carex met de politie aan de deur komt. Ze stellen zeker tot in de avond in het pand te zullen blijven, zo lang ze er niet worden uitgezet.

‘Actie voor vrije ruimtes’

“We zijn hier bijeengekomen om de gemeente, de rechtbank en de media te laten zien dat we geven om vrije ruimtes, en dat we vinden dat hun behandeling van Sharon en het kraakpand zeer oneerlijk is geweest en schadelijk voor het culturele en sociale welzijn van deze stad”, lieten de demonstranten weten in een verklaring.

De actievoerders vinden het niet goed dat de gemeente het pand voor dezelfde huurprijs nu aanbied aan een marketingbureau. terwijl Le Petit Theater volgens de actievoerders met een subsidie of huurvermindering in het pand had kunnen blijven. “We moeten ons echt afvragen welke gemeenschappelijke belangen mensen met een kleine portemonnee, woningzoekenden, huurders, onzeker wonenden, krakers, daklozen en andere bewoners van de stad hebben”, zegt sympathisant Hinne. “Hij denkt dat non-commerciële, vrije ruimtes een rol kunnen spelen in een strijd voor een eerlijkere en creatievere stad.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Zeearend geboren in De Onlanden: “Zover wij weten is het de eerste keer dat dit gebeurd”

In natuurgebied De Onlanden is afgelopen week een zeearend geboren. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten…

21 minuten geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

38 minuten geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

1 uur geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

1 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

2 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

10 uur geleden