Categories: Nieuws

Koningin Máxima opent hogeschooljaar op lustrumvierende Hanzehogeschool

Koningin Máxima heeft dinsdag op de Hanzehogeschool het hogeschooljaar geopend. De koningin gaf de studenten mee om altijd in jezelf te blijven geloven.

Máxima koos om het hogeschooljaar in Groningen te openen omdat de Hanzehogeschool 225 jaar bestaat. Tijdens het bezoek vonden er verschillende toespraken plaats. Bijvoorbeeld van Dick Pouwels, de voorzitter van het College van Bestuur. Hij ging daarbij in op het thema van de opening ‘Je doet ertoe’. “Het is een zin die je ongetwijfeld niet voor het eerst hoort”, zegt Pouwels tegen de aanwezigen. “Een cliché misschien. En toch is het meer dan dat. Iedere student, iedere docent, medewerker, onderzoeker, heeft een eigen verhaal, eigen dromen en talenten. Daarom willen we in ons onderwijs nadrukkelijker aandacht besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Zo krijgen vanaf september 2024 alle studenten van de Hanze geen bindend studieadvies meer, maar een persoonlijk studieadvies. Niet het aantal punten dat je moet halen staat centraal, maar wie je bent, waar je naar toe wilt en of je op het goede spoor zit.”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Blijf in jezelf geloven
Daarna was het de beurt aan de koningin. Daarbij stak Maxima met name de eerstejaars studenten een hart onder de riem, door te erkennen dat een nieuwe opleiding, nieuwe vrienden, een andere stad, voor het eerst op kamers je onzeker kunnen maken. Blijf in jezelf geloven, vind je eigen ritme, het hoeft niet perfect. Ook docenten, als ruggengraat van het hbo en basis van de kenniseconomie, kregen een pluim. Docenten helpen studenten om zich te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Daarnaast leggen docenten een basis onder onze kenniseconomie met onderwijs en praktijkgericht onderzoek. Ze noemt studenten, docenten en onderzoekers de pijlers van een vitale samenleving. Het hbo helpt je te ontdekken wie je bent en wat je talent is. Ieder talent is nodig, ieder talent verdient een kans.

Kunst
Tijdens het bezoek werd er niet alleen gesproken. De koningin werd ook verrast met een rondleiding over de Art Boulevard in de Van OlstBorg. Daar ging Máxima in gesprek met oud-Minervastudenten Charlie Holper en Beth Wong over kun kunstwerken. Daarna was het tijd voor een muzikaal optreden van het Prins Claus Conservatorium en Lucia Marthas Institute for Performing Arts.

Klimaatboom
En de koningin liet zich informeren. Zo ging ze in gesprek met lector André Heeres en Johanna Thomann van het kenniscentrum BioBased Economie over de recycling van polymeren en biopolymeren op zowel chemisch als biologische wijze. Ook werd er gesproken over studentenwelzijn, en Máxima liet zich informeren over hoe een Klimaatboom bij kan dragen aan de oplossingen tegen hitte en wateroverlast in steden.

Eerder op de dag bracht de koningin een bezoek aan Appingedam. Verslaggever Wouter Holsappel maakte daar een reportage over:

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Nieuw RDW-kantoor voor tolheffing geopend langs A7 bij Hoogkerk

Langs de A7 bij Hoogkerk is woensdagmiddag een nieuw kantoor van de RDW geopend, waar…

34 minuten ago

Zeven Stadjers beëdigd als Tweede Kamerlid, drie nieuwkomers leggen eed of belofte af

Zeven inwoners van de gemeente Groningen legden woensdagmiddag de eed (of verklaring en belofte) af…

51 minuten ago

Rondzwevend zwerfvuilexpositie in Oosterparkwijk

In de straten van de Oosterparkwijk wordt veel zwerfvuil gevonden. In het wijkcentrum bij Van…

1 uur ago

“Geruchten over sluiting kartonfabriek Hoogkerk gingen al langer, maar dit is nooit leuk”

Een aderlating wil men het niet noemen, maar de dorpsvereniging noemt het erg jammer dat…

1 uur ago

Kerstkaarten voor eenzame ouderen

Niet iedereen heeft mensen om zich heen waarmee ze de kerstdagen kunnen doorbrengen. In de…

1 uur ago

Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet, gevolgen voor winkels in Stad onduidelijk

Sports Unlimited Retail, het bedrijf achter sportwinkels Perry Sport en Aktiesport (die nu geleidelijk worden…

1 uur ago