Categorieën: Nieuws

Gemeente gaat boetes voor niet-geplaatste laadpalen nu wel innen

De afgelopen vier jaar had laadpaalleverancier Allego 1200 laadpalen moeten plaatsen in haar concessiegebied in Groningen en Drenthe. Dat zijn er slechts 750 geworden. Dat vinden de betrokken overheden, waaronder de gemeente Groningen, onacceptabel. Overleg heeft niet tot een oplossing geleid en daarom gaan de overheden eerder opgelegde boetes aan de leverancier nu incasseren.

Dat laat het gemeentebestuur van Groningen woensdag weten in een brief aan de raad.

In de gemeente Groningen werden in de afgelopen vier jaar 270 laadpalen geplaatst door Allego, een stuk minder dan vier jaar geleden gepland. Het college liet iets meer dan een jaar geleden al weten dat er meerdere boetes zijn opgelegd aan de laadpaalleverancier, maar dat die vooralsnog niet werden geïnd. Allego kreeg de tijd van de gemeentes en provincies in het concessiegebied om met een verbeterplan te komen om de ontbrekende laadpalen alsnog te plaatsen.

Maar dat heeft niks opgeleverd, zo stelt het college van Groningen aan de gemeenteraad: “Lang is door de gemeenten en provincies geprobeerd in de minne tot een situatie te komen, waarin onze inwoners goed bediend zouden worden met nieuwe laadpalen. Dit heeft helaas niet tot het gewenste resultaat geleid.”

Het vertrouwen op de plaatsing van deze laadpalen door Allego is nu volledig weg, aldus het college. Gemeenten en provincies hebben nu besloten om meer boetes op te leggen. Samen met de eerder opgelegde boetes worden deze nu ook geïnd. Mocht Allego niet betalen, dan is er al contact geweest met een advocatenkantoor over vervolgstappen. “Het is op dit moment niet te zeggen wat de uitkomst van dit traject zal zijn”. stelt het gemeentebestuur.

De gemeente Groningen heeft inmiddels al haar eigen maatregelen genomen om de plaatsing van laadpalen vlot te trekken. Vorige week zette wethouder Philip Broeksma namens de gemeente een handtekening onder een nieuwe beheerdersovereenkomst met Heijmans Infra B.V. Dit keer niet via een concessiemodel, maar een model waarbij de gemeente officieel de beheerder is van de geplaatste laadpalen. Mensen die eerder een laadpaal hebben aangevraagd via Allego, kunnen dit nu doen via de gemeente. Zij hebben inmiddels bericht gekregen en krijgen voorrang bij de aanvraag.

Tom Veenstra

Recente berichten

‘Meerderheid Universiteitsraad was tegen inperking demonstratierecht’

De Rijksuniversieit verkaart onterecht dat de protestregels die het demonstratierecht inperken in februari door de…

2 uur geleden

Vijf inwoners uit de gemeente in de race voor zetel in Europees Parlement

Vijf inwoners uit de gemeente Groningen staan op de lijst voor de verkiezingen van het…

3 uur geleden

“Opklaringen maar ook bewolking op Hemelvaartsdag, in het weekend veel zon en warmer”

Het lange Hemelvaartsweekend lijkt zonnig te gaan verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het op…

11 uur geleden

Geen donkergroene stadionstoeltjes in Euroborg, CDA vraagt gemeente om opheldering

Ondanks dat supporters het graag willen krijgen de stoeltjes op de Noordtribune in de Euroborg…

12 uur geleden

Donar wint eerste play-offduel tegen BAL

Donar is de kwartfinale van de play-offs om de landstitel woensdagavond begonnen met een 78-66…

13 uur geleden

Twee jongeren zijn Handhaving te slim af bij Jachtseizoen in Vinkhuizen

In de wijk Vinkhuizen vond woensdag een editie van Jachtseizoen plaats. Bij dit spel maken…

14 uur geleden