Categories: Nieuws

Fotopanelen onthuld van Museum aan de A: ‘Dit is het mooiste wat er is!’

Aan het pand achter Museum aan de A zijn dinsdag fotopanelen onthuld. De panelen bevatten afbeeldingen van fotografen Anita Oosterloo en Joost Nuijten. De afgelopen twee jaar zijn zij al bezig met het vastleggen van het verbouwingsproces van het museum. 

“Dit is heel bijzonder”, zegt Nuijten. “Foto’s worden voor mij echt als ze geprint worden. Als ze zo groot aan een gevel worden gehangen, is dat het mooiste wat er is.” Voor mede-fotograaf Oosterloo is het ook een speciaal moment. “We hadden al een proefversie gemaakt in Photoshop. Dan zie je het al in het klein voor je. Maar het is erg leuk om het in het groot te zien.”

Het idee om de verbouwing vast te leggen kwam bij het museum vandaan. Joost en Anita werden gekozen als de gelukkigen die het mochten doen. “We hebben ze helemaal de vrije hand gegeven”, zegt directeur/bestuurder Nicolette Bartelink. “We zijn op dit moment nog niet bezig met de verbouwing, maar alle objecten worden wel al naar het depot gebracht. Dus er gebeurt van alles.”

Overburen

Voor de fotopanelen is goedkeuring gevraagd van de overburen van het pand achter het museum. “Zij hebben ooit tegen de mensen van het museum gezegd dat ze elke dag tegen de paarse luiken aankijken”, zegt Oosterloo. “Daardoor ontstond het plan om onze foto’s voor die luiken te gebruiken. Er is een avond georganiseerd om deze te kiezen.”

“Als je door het museum loopt, ben je op zoek naar een alternatieve realiteit”, zegt Nuijten. Je zoekt daarbij naar invalshoeken waar mensen van zeggen: is dat hier?” “En het is ook mooi om die geleidelijke verandering te zien”, vult Oosterloo aan. “Eerst stond het museum nog vol met vitrines, scheepsmodellen en attributen die met scheepsvaart te maken hebben. Dan zie je dat spullen worden ingepakt. Ik fotografeer die transitie als een tussentijd.”

Oosterloo en Nuijten blijven de verbouwing van Museum aan de A volgen met hun camera. De panelen zijn voor onbepaalde tijd te zien aan de Schuitemakersstraat.

Maarten Siepel

Recent Posts

Groningers Dijk en Beckerman genoemd als fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

De opvolger van Lilian Marijnissen als fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer wordt…

9 uur ago

Groningen Airport Eelde laat Glimmen links liggen in plannen voor nachtvluchten en uitbreiding lesvluchten

Het Plaatselijk Belang Glimmen is boos op Groningen Airport Eelde. Ze voelen zich niet gehoord…

10 uur ago

Donar wint met ruim verschil van Den Helder Suns

De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van Den Helder Suns.…

10 uur ago

Lycurgus wint in Zevenhuizen in drie sets van ZVH

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Scherp in Packaging ZVH. Het…

11 uur ago

Oranje Nassau als koploper winterstop in na winst op WVV

Oranje Nassau won zaterdagmiddag in eigen huis de topper in de eerste klasse J van…

13 uur ago

Amateurvoetbal: Winst Gorecht, pak slaag VVG, Groen Geel wint topper

Gorecht won zaterdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in de tweede klasse J…

13 uur ago