Categorieën: Nieuws

Ateliers in Groningen maken zich zorgen over toekomst: “We mogen wel wat trotser zijn”

In de binnenstad vindt zondag een Open Ateliersroute plaats. Ruim veertig ateliers doen mee. Behalve de deuren openen wordt de dag ook aangegrepen om de zorgen uit te spreken.

“Onze oproep aan de gemeente is om een serieus atelierbeleid te maken”, vertelt Wilma Vissers, die namens de Kunstenbond spreekt. “De gemeente heeft grote interesse om een broedplaatsenbeleid op te zetten. Daarbij richt men zich op jonge, net, afgestudeerde kunstenaars, waarbij men maximaal vijf jaar gebruik mag maken van een ruimte. Die insteek is heel prettig voor startende kunstenaars. Maar het opzetten van tijdelijke plekken voor jonge kunstenaars is niet zinvol als deze kunstenaars na vijf jaren niet door kunnen stromen, en tijdelijke plekken weer verdwijnen. Je zult ook beleid voor daarna moeten maken, vastigheid bieden, een toekomstperspectief creëren.”

“Jammer dat er weinig aandacht voor is”
Het moet Vissers ook van het hart dat broedplaatsen en ateliers hele verschillende dingen zijn. “Een broedplaats is een gebouw waar ondernemers, bedrijfjes en artiesten furore kunnen maken. En dat dit er is, dat is heel belangrijk. Een atelier daarentegen is een eigen ruimte waar een kunstenaar werkt. In Groningen gebeuren al hele mooie dingen, waarbij er ook internationaal wordt samengewerkt. De afgelopen decennia is er al veel opgebouwd. Het is alleen jammer dat er weinig aandacht voor is.”

Tussen wal en schip
Vissers vindt dat de ateliers tussen wal en schip vallen. “Het komt denk ik omdat het economisch niet interessant is. Dat zie je bij de broedplaatsen heel duidelijk, dat het economisch motief heel belangrijk is. Terwijl wat wij als kunstenaars maken ook veel geld oplevert, maar zich veel meer op een internationale markt afspeelt.” Ondertussen staan de ateliers onder druk. In Groningen zijn in de vorige eeuw door de stichting Woon-Werkruimtes voor Kunstenaars, WWK, tachtig ateliers gerealiseerd in een aantal panden in de binnenstad. In 1992 is dat in overleg met de gemeente Groningen overgedragen naar woningcorporaties.

“Panden moeten behouden blijven”
Sindsdien is er niets meer bijgekomen, op de 28 koopateliers in Het Paleis na. Door de jaren heen zijn er zelfs ruimten verloren gegaan, zodat op dit moment nog maar vijftig ateliers en twaalf woonateliers beschikbaar zijn. Vergeleken met steden als Arnhem, Tilburg en Maastricht, die elk honderden ateliers hebben, is dat erg ondermaats. “Wij vinden dat de panden in deze functie voor de toekomst behouden moeten worden.”

“We mogen wel wat trotser zijn”
Zichtbaarheid speelt daarbij ook een rol: “Als de wethouder nu bij me langskomt, dan kan ik eigenlijk niets laten zien. Mijn werken zijn nu in het buitenland te zien. Volgend jaar zullen bijvoorbeeld werken van mij te zien zijn in de stad Limerick, in Ierland.” Op de vraag of er laagdrempelige expositieruimte nodig is, is Visser duidelijk: “Er zijn een aantal hele mooie ruimtes, maar het is klein en beperkt. Het zou heel mooi zijn als je in de binnenstad op een laagdrempelige manier kunst tentoon kunt stellen. Waarbij je ook kunt laten zien dat er internationaal geopereerd wordt. Dus ja, wij mogen in Groningen wel wat trotser zijn op wat we allemaal hebben en kunnen.”

De Open Atelierroute begint zondag om 11.00 en duurt tot 17.00 uur. Aan de dag doen 41 beeldend kunstenaars mee die werken vanuit vijf vaste atelierpanden. Deze panden zijn te vinden aan de Pelsterstraat 37, Haddingestraat 26, Oude Boteringestraat 63, Hofstraat 21 en Kostersgang 6.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

44 minuten geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

2 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

2 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

6 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

7 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

7 uur geleden