Categories: Nieuws

Zonnepark Vierverlaten slachtoffer van koperdiefstal

Zonnepark Vierverlaten BV van energiecoöperatie Grunneger Power is, net als enkele andere Noordelijke zonneparken, slachtoffer geworden van koperdiefstal. Dat meldt Grunneger Power op haar website.

Waar de opbrengst voor de koperdieven relatief klein is, is de schade aan het park aanzienlijk. De stroom die op Vierverlaten wordt opgewekt, is bestemd voor inwoners van Groningen en leden van de coöperatie. De extra opbrengsten van het park investeert Grunneger Power in projecten voor duurzame energieopwekking.

Directeur Steven Volkers: ‘Het is zeer te betreuren dat dit gebeurt op een zonnepark van bewoners waar we onze eigen duurzame energie opwekken. Het bedrijfsmodel van energiecoöperaties is heel anders dan dat van grote zonneparken van grote investeerders. Het is niet gericht op grote winsten, maar juist op opwek van duurzame energie en de mogelijkheid voor bewoners om daarvan mede-eigenaar te zijn. Voor veel kleinere zonneparken kan zo’n diefstal zomaar betekenen dat het park failliet gaat.”

Zonnepark Vierverlaten is gelukkig een gezonde BV, aldus Volkers. “Door de hoge stroomprijzen van de afgelopen twee jaar is de opbrengst van het park veel positiever uitgevallen dan verwacht. Het is een bittere pil dat de dieven voor een geringe opbrengst zoveel schade aanbrengen aan een coöperatief zonnepark. Deze hebben een belangrijke functie in het heden en de toekomst van de energievoorziening van Nederland.’ Door de diefstal is ruim de helft van de zonnepanelen uitgeschakeld.

Zonnepark Vierverlaten is via crowdfunding tot stand gekomen. Leden van Grunneger Power konden investeren in zoncertificaten en krijgen daarvoor een vast percentage uitgekeerd. De uitkering van deze crowdfunders komt door de diefstal niet in gevaar. De crowdfunders zijn inmiddels op de hoogte gebracht. De hoogte van de schade is nog niet bekend.

Gert van Akkeren

Recent Posts

Groningers Dijk en Beckerman genoemd als fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

De opvolger van Lilian Marijnissen als fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer wordt…

9 uur ago

Groningen Airport Eelde laat Glimmen links liggen in plannen voor nachtvluchten en uitbreiding lesvluchten

Het Plaatselijk Belang Glimmen is boos op Groningen Airport Eelde. Ze voelen zich niet gehoord…

10 uur ago

Donar wint met ruim verschil van Den Helder Suns

De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van Den Helder Suns.…

10 uur ago

Lycurgus wint in Zevenhuizen in drie sets van ZVH

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Scherp in Packaging ZVH. Het…

11 uur ago

Oranje Nassau als koploper winterstop in na winst op WVV

Oranje Nassau won zaterdagmiddag in eigen huis de topper in de eerste klasse J van…

13 uur ago

Amateurvoetbal: Winst Gorecht, pak slaag VVG, Groen Geel wint topper

Gorecht won zaterdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in de tweede klasse J…

13 uur ago