Categorieën: Nieuws

Dit is er vanaf zaterdag te doen rond Groningens Ontzet

Wolter Kroes, Frans Duijts, René Karst en Thomas Berge op de Vismarkt, een nog nooit zo grote Groote Maaltijd en een festival voor kinderen op de Westerhaven. Dat en meer staat het laatste weekend van augustus (en de maandag erna) op het programma tijdens de drie dagen durende festiviteiten rond de viering van het Ontzet van Groningen.

De KVV pakt uit met een uitgebreider programma van drie dagen, maar houdt het wel kleinschaliger dan vorig jaar. Dat komt mede door het ontbreken van de kermis (door de verbouwing van de Grote Markt) en het paardenconcours (te weinig animo en te duur.).

Voor kinderen wordt zaterdag 26 augustus een deel van het winkelgebied Westerhaven vrij gemaakt voor een festival met tal van mogelijkheden om zich te vermaken. Het Museum aan der A verzorgt gedurende twee dagen het Bommen Berend Jeugdtheater. Op de Vismarkt zetten vier muziekkorpsen op de zaterdag hun beste beentjes voor om de traditionele taptoe kleur en klank te geven.

Ook de RUG doet zaterdag mee aan de festiviteiten, door van 11.00 tot 16.00 uur haar deuren te openen. Het publiek is welkom een kijkje te nemen in het Academiegebouw en aan te schuiven bij een flitscollege. Ook is er een interactieve kaart van de belegering van Groningen, een podcast over het Groningens Ontzet en een workshop over microgeschiedenis. Voor vrijwel alle activiteiten bij de RUG moet gereserveerd worden. Dat kan hier.

Tekst gaat verder onder het schema

Op de zondag is er op de Vismarkt een GP Formule 1-terras inclusief muziekpodium. Voor liefhebbers van klassieke muziek (met een speels tintje) speelt het Noord Nederlands Orkest onder het motto Love is in the Air zondagavond op de Ossenmarkt.

Tekst gaat verder onder het schema

Maandag 28 augustus is, zoals vanouds, de hoofdmoot van het drie dagen durende feestprogramma. Naast de gebruikelijke kranslegging, herdenking en de paardenkeuring is de inmiddels vertrouwde Groote Maaltijd dit jaar groter dan ooit. Zuurkool en een gehaktbal zo groot als een kanonskogel worden dit jaar voor het eerst in de Akerk  opgediend. Voorafgaand aan de afsluitende festiviteiten aan de Zuiderhaven kunnen liefhebbers van Nederlandstalige muziek hun hart ophalen op de Vismarkt met de komst van de RadioNL Zomertoer. Bekende artiesten als Wolter Kroes, Frans Duijts, René Karst en Thomas Berge staan op de playlist.

Tekst gaat verder onder het schema

Alle informatie over de activiteiten op en rond 28 augustus is te vinden op de website van Volksvermaken.

Tom Veenstra

Recente berichten

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

2 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

4 uur geleden

Tim Hoeve (26) komend seizoen terug op het oude nest bij Donar

Tim Hoeve is de tweede speler die basketbalclub Donar voor komend seizoen heeft gecontracteerd. Na…

4 uur geleden

Geen ijs, maar toch een race in Kardinge: studenten rijden EK met modelauto’s op waterstof

Het is zomer en ijs is in geen velden of wegen te bekennen in Kardinge.…

4 uur geleden

RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten…

5 uur geleden

LHBTIQ studentenvereniging Ganymedes bestaat 15 jaar

Tijdens het radioprogramma de OOG Ochtendshow spreken we met mensen uit de LHBTIQ gemeenschap in…

5 uur geleden