Categorieën: Nieuws

Onderzoek: hoe kan aanvraag van psychosociale hulphond beter verlopen

Jongeren met psychische problemen kunnen veel baat hebben bij een hulphond. Maar de aanvraag van zo’n hond is allesbehalve eenvoudig. Er komt nu een onderzoek naar hoe dit beter kan.

Een groep jongeren die dit zelf ondervond, gaat het komende jaar samen met onderzoekers Steffie van der Steen (van de RUG) en Annemiek Harder onderzoeken hoe dit proces verbeterd kan worden. Hulphonden zijn getraind om aan te voelen wanneer hun baasje of bazin gespannen raakt. Ze zorgen dan voor afleiding en daardoor voor rust bij de eigenaar.

Omdat de honden intensieve training nodig hebben, zijn ze erg duur: ze kosten al snel 25.000 euro of meer. Zorgverzekeraars vergoeden dit bedrag alleen bij bepaalde aandoeningen. Een hulphond wordt bijvoorbeeld niet vergoed bij een posttraumatische stressstoornis of autisme. Mensen die last hebben van deze aandoeningen zijn aangewezen op de gemeente, die de hond soms vergoedt vanuit het WMO-budget. Maar toewijzingen door de gemeenten lijken willekeurig en duidelijke richtlijnen ontbreken. Een aanvraag voor een hulphond kan meer dan een jaar duren en de vergoeding voor de kosten verloopt vaak moeizaam.

Een aantal jongeren gaat nu onderzoeken hoe de aanvraag van een hulphond beter kan. Daarbij worden ze gekoppeld aan onderzoekers, om samen het probleem aan te pakken. Een van hen is Steffie van der Steen, die verbonden is aan de RUG. De groep gaat data verzamelen en analyseren, literatuuronderzoek doen, vragenlijsten samenstellen en mensen met en zonder hulphond interviewen. Ook gaan ze in gesprek met gemeenten, zorgverzekeraars, psychologen en opleiders van de honden.

Van der Steen: “Uiteindelijk willen we graag een beslisboom, maken waarmee duidelijk wordt voor wie een hond zinvol is en voor wie niet. Zodat iedereen op dezelfde manier behandeld wordt.” Mede-onderzoeker Alynda vult aan: “We hopen dat ons onderzoek ervoor zorgt dat de procedure eenvoudiger wordt. Dat anderen niet dezelfde strijd hoeven aan te gaan, dat ze sneller weten waar ze aan toe zijn.”

Gert van Akkeren

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

6 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

6 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

7 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

8 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

8 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

9 uur geleden