Categorieën: Nieuws

Netten, lege trappen en scheiding tussen eerste en tweede ring Noordtribune; Plan van Aanpak voor veiligheid FC Groningen gepresenteerd

De gemeente Groningen en FC Groningen hebben vrijdagmiddag hun gezamenlijke Plan van Aanpak gepresenteerd voor de verbetering van de veiligheid tijdens wedstrijden van de voetbalclub. Dit plan moet onder meer gaan zorgen voor meer en beter opgeleide stewards en beveiligers en een betere samenwerking met burgemeesters, politie en het OM. Maar er zal ook een aantal fysieke maatregelen volgen, waaronder aanpassingen in de Euroborg.

Nadat de gemeente en de club drie weken geleden de uitkomsten van het onafhankelijk veiligheidsonderzoek naar buiten brachten, werd een Plan van Aanpak opgesteld. Daarin staat precies welke maatregelen moeten worden genomen en wanneer ze ingevoerd moeten zijn.

Op korte termijn moet FC Groningen onder meer een veiligheidscoördinator in vaste dienst nemen. Ook moeten er meer stewards worden aangenomen. Zij mogen niet meer veelal uit de wijken komen waar de supporters van de harde kern van FC Groningen ook vaak wonen. Daarnaast moet er meer ervaring komen bij de evenementenbeveiligers en mogen geen oogjes meer worden toegeknepen bij overtredingen. De club moet overwegen om te kiezen voor een andere leverancier voor beveiligers. Daarnaast moet worden geïnvesteerd in weerbaarheidstraining voor het beveiligingspersoneel.

Netten, scheiding tussen ringen Noordtribune en lege trappen

Maar de fysieke veranderingen die gaan volgen zullen voor supporters het meest in het oog springen. Voor het einde van de komende winterstop zou er een fysieke scheiding moeten zijn tussen de eerste en tweede ring op de Noordtribune. Begin volgend seizoen is deze ‘sectorscheiding’ een voorwaarde voor een licentie van de KNVB. Daar komt bij dat er extra toiletten en horeca moeten komen voor bezoekers van de tweede ring.

Daarnaast moeten vanaf het seizoen 2024/2025 nieuwe stoeltjes zijn geplaatst in (een aantal vakken van) de Noordtribune, zodat supporters hier veilig staand naar de wedstrijd kunnen kijken. Een alternatief, een sta-verbod op de tribune, is ook een optie. Maar zowel de gemeente Groningen als FC Groningen denken niet dat dit te handhaven is. Ook moeten alle trappen in de Euroborg vanaf volgende week vrijdag, wanneer FC Groningen begint aan haar eerste KKD-wedstrijd tegen Jong-Ajax, leeg blijven tijdens de wedstrijd.

Als laatste fysieke maatregelen springt de inzet van netten op locaties waar de kans op het gooien van voorwerpen aanzienlijk is (voor de eerste ring van de Noordtribune) in het oog. Daarmee willen de club en de gemeente voorkomen dat spelers en officials worden geraakt door voorwerpen, maar ook de kans op het staken van een wedstrijd verkleinen. Voor één januari volgend jaar moet de mogelijkheid om netten op te hangen aanwezig zijn in de Euroborg.

Betere handhaving, stadionverboden en innigere samenwerken met OM en politie

Daarnaast omschrijft het Plan van Aanpak een scala aan maatregelen die de samenwerking tussen de veiligheidsdriehoek van speelsteden moet versterken en duidelijkheid moet bieden voor alle partijen. Daarnaast komt er een onderzoek naar de toegang van onbevoegden in de Euroborg tijdens wedstrijden en komt de gemeente met een voorstel om voor elke wedstrijd een vergunning af te geven. Nu volstaat nog een melding bij de gemeente. FC Groningen gaat op haar beurt aansluiting zoeken bij een pilot, waarbij stadionbezoekers op digitale wijze kunnen worden getraceerd bij ongeregeldheden.

‘Sfeervol en veilig stadionbezoek moet weer vanzelfsprekend worden’

“Het uitgangspunt is dat alle aanbevelingen die in het rapport zijn opgenomen, worden overgenomen”, zo stelt de gemeente. “Een aantal aanbevelingen vragen nog nader onderzoek, bijvoorbeeld omdat het stadion daarvoor verbouwd moet worden. Er ligt een grote opgave voor ons, maar met dit plan van aanpak zetten we de eerste stap voorwaarts met het vertrouwen dat de realisatie ervan ertoe leidt dat een sfeervol en veilig stadionbezoek weer vanzelfsprekend wordt.”

FC Groningen stelt dat de club en de gemeente zich, met het Plan van Aanpak, op de toekomst willen richten: “Dat geldt ook voor het Openbaar Ministerie en de politie, die als cruciale ketenpartners nauw betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van dit plan. Dit zijn de eerste stappen die dienen te leiden tot een optimalisering van het veilig en gastvrij bezoeken van wedstrijden van FC Groningen in Euroborg.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Oliemuldersbrug deze week helemaal dicht, brug is vanaf zaterdag alleen voor fietsers

De Oliemuldersbrug, tussen de Oosterparkwijk en de Korrewegwijk, is deze week afgesloten voor alle verkeer.…

28 minuten geleden

Tot en met het weekend zacht en droog, uitgezonderd woensdag: dan is het buiig en vrij koel

Dinsdag is er eerst kans op een mistbank. Verder is er af en toe zon…

12 uur geleden

Doek valt voor Engelbert na ruime nederlaag tegen Groninger Boys

Groninger Boys won maandag in de derde klasse B zondag met 4-0 van Engelbert. Engelbert…

16 uur geleden

Al ruim 10 duizend krabbels onder petitie tegen dreigende sluiting IJsbaan Kardinge

De petitie voor het behoud van de ijsbaan Kardinge is een daverend succes, aldus de…

16 uur geleden

Degradatie SC Stadspark, Forward wint kelderduel

SC Stadspark degradeerde maandagmiddag naar de derde klasse na een nederlaag tegen Helpman. Forward won…

17 uur geleden

Automobilist ramt lantaarnpaal op Hora Siccamasingel

Op de Hora Siccamasingel heeft een automobilist maandagmiddag een lantaarnpaal geramd. (meer…)

17 uur geleden