Categorieën: Nieuws

‘NAM probeerde alles om niet te betalen voor aardbevingbestendig Forum’

De NAM zou maandenlang hebben geprobeerd om het vergoeden van het aardbevingsbestendig maken van het Forum Groningen te stagneren en traineren. Daardoor liep de bouw van de huiskamer van Stad bijna vast, waardoor de gemeente een miljoenenverlies zou moeten incasseren.

Dat blijkt uit documenten van de gemeente Groningen, die in handen zijn van Follow the Money, Platform Authentieke Journalistiek, RTV Noord en RTV Drenthe in het kader van de Shell Papers. Vrijdagochtend maakten de media hun bevindingen bekend.

Nadat in 2014 duidelijk werd dat het Forum niet bestand was tegen aardbevingen, werd de bouw begin 2015 stilgelegd. Als er niet binnen een half jaar een oplossing zou zijn, ging de bouw van het Forum niet verder. Maar aannemers zouden de rekening voor het Forum (toen nog zo’n 69 miljoen euro) wel bij de gemeente neerleggen.

De NAM zou, na het bekend worden van de problemen, maanden lang niet thuis hebben gegeven: pas na drie maanden ging de aardoliemaatschappij in gesprek met de gemeente over de financiën. Daarna bleef de NAM traineren, zo zou blijken uit de documenten. Pas op het allerlaatst zegde de NAM 68 miljoen euro toe voor de meerkosten voor het Forum. De deal werd gesloten tussen de NAM en de gemeente. Het Rijk, die ook aandeel had in de NAM en zo zijdelings betrokken was bij de onderhandelingen, zou (bij monde van toenmalig minister Henk Kamp) slechts schoorvoetend akkoord zijn gegaan met de deal.

De NAM laat weten zich niet te herkennen in de beschuldiging van ‘vertragingstactieken’. De aardoliemaatschappij stelt dat er destijds te weinig bekend zou zijn over de impact van aardbevingen in de stad en de benodigde versterking. Het ministerie van Economische Zaken stelt nog niet uitgebreid te kunnen reageren, maar erkent wel dat er in het verleden veel is misgegaan.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zaalvoetballers PKC’83 houden zicht op titelkansen

De heren van de zaalvoetbaltak van PKC'83 hebben er vertrouwen in dat zij kampioen van…

5 minuten geleden

Oplettende buurvrouw jaagt brommerdieven op de vlucht

Door het handelen van een oplettende buurvrouw kon in de nacht van vrijdag op zaterdag…

3 uur geleden

Aantreffen Aziatische hoornaar is slecht nieuws: “Ze bijten de kop van de bij er af”

Het aantreffen van de Aziatische hoornaar in Groningen is slecht nieuws. Dat meldt Sjoert Fleurke…

3 uur geleden

Langgekoesterde trimbaan feestelijk geopend in Noordlaren (foto’s)

Op het multifunctionele sportterrein in Noordlaren is zaterdagmiddag een trimbaan geopend. De openingshandeling werd verricht…

4 uur geleden

Scooterrijder gewond bij verkeersongeluk Van Iddekingeweg

Bij een verkeersongeluk zaterdagmiddag op de Van Iddekingeweg is een scooterrijder gewond geraakt. Dat meldt…

5 uur geleden

Schoonmaakactie Noorderplantsoen levert zakken vol afval op: “Van flessen tot een windscherm”

De tweejaarlijkse schoonmaakactie in het Noorderplantsoen is zaterdag een succes geworden. Volgens Tonny Evers van…

6 uur geleden