Categorieën: Nieuws

Klimaatactivisten ketenen zich vast aan ING-kantoor Hereplein

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren zaterdagmiddag actie bij het ING-kantoor aan het Hereplein. Daarbij hebben verschillende mensen zich vastgeketend aan het gebouw.

Volgens een fotograaf zijn er tussen de vijftien en twintig activisten bij de actie betrokken. Een deel heeft zich buiten verzameld, het andere deel is in het kantoorgebouw. Te zien is dat verschillende klimaatactivisten op de grond zijn gaan zitten ter hoogte van de ingang. “Het gaat om een sit-in, en verschillende demonstranten hebben zich ook vastgeketend aan de ingang met buizen”, laat Extinction Rebellion weten. Met de actie roept men ING op om te stoppen met het financieren van fossiele brandstoffen die de klimaatcrisis veroorzaken. De sfeer bij het gebouw wordt als vriendelijk en vrolijk omschreven.

“ING financiert nog steeds met miljarden euro’s de olie- en gassector”
“Rhodos is verbrand, India staat onder water, stormen zorgen voor grote schade in China”, vertelt woordvoerder Leo van Kampenhout. “De klimaatcrisis is hier, en dit is nog maar het begin. Het is overduidelijk dat ons huidige economische systeem, dat gestoeld is op fossiele brandstoffen, failliet is. We moeten razendsnel werken aan een nieuwe economie, die goed is voor mensen en de planeet. De financiële wereld heeft hier een belangrijke rol in te spelen. Helaas neemt de ING bank deze verantwoordelijkheid niet: zij financiert nog steeds met circa negen miljard euro per jaar de olie- en gassector, waardoor veel nieuwe fossiele projecten gerealiseerd worden die de klimaatcrisis verergeren.”

Kantoor is geopend
Extinction Rebellion benadrukt dat het om een vreedzame actie gaat. “We hebben niets tegen de medewerkers in het kantoor. Hun werkgever doet er alles aan om ze te doen geloven dat ING een duurzaam bedrijf is. Maar dat is niet zo. Wij willen medewerkers, klanten en voorbijgangers informeren over de miljarden euro’s die ING elk jaar in olie en gas steekt. En hoe dat bijdraagt aan de escalatie van de klimaatcrisis die we voor onze ogen zien gebeuren. Zoals in Spanje, waar in hele gebieden geen landbouw meer mogelijk is door de extreme droogte dit jaar.” Volgens een fotograaf is het kantoor gewoon geopend en vindt er ook dienstverlening plaats. De politie is aanwezig om een oogje in het zeil te houden.

Het is niet voor het eerst dat er actie wordt gevoerd bij het kantoor. Dit gebeurde al twee keer eerder. Ook elders in het land vonden eerder al acties plaats.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Ondanks monsterzege grijpt PKC’83 naast kampioenschap

Ondanks de monsterzege van PKC'83/Team Amoeri op ZVV Zwaag (10-1) grijpen de zaalvoetballer toch naast…

30 minuten geleden

Persoon gewond bij aanrijding Schuitemakersstraat

Bij een verkeersongeluk op de Schuitemakersstraat is vrijdagavond een persoon gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

45 minuten geleden

Vrouwen Drs. Vijfje uitgeschakeld in strijd landskampioenschap

Het eerste vrouwenteam van zaalvoetbalclub Drs. Vijfje is uitgeschakeld in de kwartfinale van de play-offs…

1 uur geleden

Automobilist voor 29ste keer betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs, auto in beslag genomen

Een 29-jarige automobilist uit Groningen is vrijdag aangehouden en heeft zijn auto moeten inleveren bij…

1 uur geleden

Groningen staat zaterdag stil bij oorlogsslachtoffers

Op verschillende plekken in de gemeente wordt zaterdag stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. Dit gebeurt door…

2 uur geleden

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

12 uur geleden