Categorieën: Nieuws

Weggeefboxen in De Wijert groot succes: “Het is fijn om mensen te kunnen helpen”

Garageboxen waar wijkbewoners spullen naar toe kunnen brengen waarbij andere bewoners die spullen weer mee kunnen nemen. Een kringloopsysteem dat in De Wijert aanslaat en ook smaakt naar een structurele invulling.

“Het is voor en door de wijk”, vertelt Ruben Valk, één van de mensen achter het project. “Woningcorporatie De Huismeesters heeft ons tijdelijk een aantal garageboxen geschonken. Op vrijdagen, zaterdag en zondagen zijn deze boxen geopend. Bewoners kunnen er dan spullen brengen die ze zelf niet meer gebruiken. Dan kun je denken aan boeken of bijvoorbeeld speelgoed. Als andere bewoners iets zien wat ze willen hebben, dan mogen ze dat meenemen. Er komt geen geld aan te pas. Het initiatief bestaat nu ruim een jaar, en we zien dat het aansluit. Er wordt veel gebruik van gemaakt.”

“Alles is geordend”
Het idee lijkt op het principe van een kringloopwinkel. “Het verschil is dat dit ook volledig door buurtbewoners wordt gerund. Er zijn wijkbewoners die toezicht houden, maar er zijn bijvoorbeeld ook twee dames die alles netjes houden. Die alles ordenen, die alles mooi maken.” En netjes is het. “Stel dat je op zoek bent in deze zomervakantie naar kinderspeelgoed. Eén van de garageboxen is aan de hand van dit thema ingericht. En zo heeft iedere box zijn eigen thema.”

“Laagdrempelig houden”
In dit artikel wordt niet de locatie genoemd waar de garageboxen zich bevinden. Valk: “We kiezen daar heel bewust voor. Wat we hebben opgezet is echt voor de wijk, en de wijkbewoners weten waar dit is. Kijk. De Wijert is een gemêleerde wijk. Maar het is ook een wijk waar veel mensen het niet zo breed hebben. We willen dit laagdrempelig houden, ons kent ons, waarbij we elkaar helpen. Dat vinden we heel belangrijk.”

“Tijdelijke oplossing”
In de wijk vinden verschillende initiatieven plaats. Zo is er in het MFC een kledingservice waar kleding gebracht en gehaald kan worden. “Dit initiatief is vanuit de wijk ontstaan. De vraag ontstond gaandeweg, en daar hebben we invulling aangegeven. Er is contact gezocht met de woningcorporatie, en dankzij hun hulp kunnen we van de garageboxen gebruik maken. Helaas is dit wel een tijdelijke oplossing, omdat we niet permanent van deze boxen gebruik kunnen maken.”

“Op zoek naar een structurele plek”
In de wijk wordt daarom gezocht naar een structurele oplossing. “We zien dat het aanslaat. Dat mensen elkaar helpen en dat het de cohesie bevordert. Dus we zijn aan het kijken of we ergens in de wijk structureel gebruik kunnen gaan maken van een gebouw. Alleen is die zoektocht lastig. En persoonlijk vind ik dat het heel jammer zou zijn als dit zou verdwijnen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrouwen Groningen Atletiek moeten afstand doen van landstitel clubteams

De vrouwen van Groningen Atletiek moesten zondag genoegen nemen met de vierde plaats bij het…

1 uur geleden

Crowdfundingsactie gestart voor door brand getroffen café Lewenborg: “Helft van de inboedel kan weg”

Bezoekers en betrokkenen van het café in winkelcentrum Lewenborg waar op pinksterzondag brand woedde zijn…

1 uur geleden

Weerswaarschuwing voor onweersbuien en hagel vanaf 14.00 uur op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

2 uur geleden

UMCG concludeert: zwangerschap en menopauze beïnvloeden risico op hersenbloedingen bij vrouwen’

Zwangerschap en de menopauze beïnvloeden bij vrouwen het risico op hersenbloedingen en vaatafwijkingen in de…

4 uur geleden

Scooterbestuurder raakt gewond bij eenzijdig ongeval op Bruilweering

Op de Bruilweering, tussen Stad en Eelderwolde, is in de nacht van zondag op maandag…

5 uur geleden

Conflict op Aweg mondt uit in steekpartij; 29-jarige man uit Ter Apel raakt gewond (update)

De politie onderzoekt een steekincident, dat rond 01:15 uur plaatsvond aan de Aweg in de…

6 uur geleden