Categorieën: Nieuws

Verstopte liefdesbetuiging uit 1977 gevonden bij viaduct Concourslaan; Herepoort spoort familie van schrijver op

Eerder deze maand trof een werknemer van Aannemerscombinatie Herepoort een appelmoespotje aan bij het viaduct over de Concourslaan. Daarin zat een briefje uit 1977, waar een liefdesverklaring op geschreven stond. De aannemerscombinatie ging op zoek naar de schrijver en reikte het briefje vrijdagochtend uit aan zijn dochter.

Het appelmoespotje werd gevonden door een werknemer van één van de onderaannemers van Herepoort. Volgens Aanpak Ring-Zuid dook het op tijdens het afgraven van zand bij het viaduct in herbouw. In het potje zat nog een potje, met daarin een briefje.

Het briefje, een ´instruktiekaart´ van rijschool K.B. Van Kalker aan de Parkweg, bleek er lang geleden bewust te zijn begraven. De tekst op het briefje luidde: “In 1977 is dit viaduct gebouwd. Met dit briefje wil ik zeggen dat ik heel veel van mijn Tineke houd. Ik hoop dat dit eeuwen later gevonden wordt en ik groet den lezer en vinder – K.B. v. Kalker”

Foto: Aanpak Ring-Zuid

Aanpak Ring-Zuid begon een zoektocht naar de schrijver. Uit het briefje bleek dat de heer Van Kalker een rijschool had aan de Parkweg. Via neef en een nicht in Paterswolde kwamen de speurneuzen van Combinatie Herepoort erachter dat de schrijver van het briefje niet meer leefde. Maar de dochter van Klaas van Kalkar en zijn geliefde Tineke nog wel. Zij werd daarom vrijdagochtend blij gemaakt met het briefje van haar vader.

Volgens zijn inmiddels zeventigjarige dochter Petra, woonachtig in Vinkhuizen, bestond de rijschool van haar vader ongeveer tot de eeuwwisseling en overleed Klaas van Kalkar in 2012. De schrijver van het liefdesbriefje, geschreven op een lesurenkaartje, heeft nooit iets verteld over het verstopte briefje. Toch was de verstopplek voor dochter Petra geen verrassing, want Klaas was gek op bouwprojecten en struinde regelmatig bouwplaatsen op. Het viaduct aan de Concourslaan, wat in 1977 werd gebouwd, lag op tien minuten lopen van haar ouderlijk huis. Ook de liefdesode aan zijn vrouw verbaasde Petra niet. “Ze konden geen stap zonder elkaar”, vertelt ze op de website van Aanpak Ring-Zuid.

Het briefje krijgt volgens Petra een mooi plekje in een lijstje in de woonkamer: Geweldig dat dit briefje is teruggevonden. Het is ontzettend leuk en ook ongelooflijk. Ik ben er heel blij mee.”

Het volledige verhaal over het briefje, de zoektocht en de geschiedenis achter de bijzondere vondst is te lezen op de website van Aanpak Ring-Zuid.

Tom Veenstra

Recente berichten

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

5 minuten geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

44 minuten geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

55 minuten geleden

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad vaker door naar Eemshaven voor veer naar Borkum

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag vaker helemaal door naar de Eemshaven. (meer…)

59 minuten geleden

Hotel Schimmelpenninck Huys aan Oosterstraat failliet verklaard

Het Hotel Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat is failliet verklaard. (meer…)

2 uur geleden

Ouders met baby in Martini Ziekenhuis kunnen nu ook buiten het ziekenhuis naar hun kind kijken

Met steun van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft de verpleegafdeling twaalf webcams geplaatst…

2 uur geleden