Categorieën: Nieuws

Verstopte liefdesbetuiging uit 1977 gevonden bij viaduct Concourslaan; Herepoort spoort familie van schrijver op

Eerder deze maand trof een werknemer van Aannemerscombinatie Herepoort een appelmoespotje aan bij het viaduct over de Concourslaan. Daarin zat een briefje uit 1977, waar een liefdesverklaring op geschreven stond. De aannemerscombinatie ging op zoek naar de schrijver en reikte het briefje vrijdagochtend uit aan zijn dochter.

Het appelmoespotje werd gevonden door een werknemer van één van de onderaannemers van Herepoort. Volgens Aanpak Ring-Zuid dook het op tijdens het afgraven van zand bij het viaduct in herbouw. In het potje zat nog een potje, met daarin een briefje.

Het briefje, een ´instruktiekaart´ van rijschool K.B. Van Kalker aan de Parkweg, bleek er lang geleden bewust te zijn begraven. De tekst op het briefje luidde: “In 1977 is dit viaduct gebouwd. Met dit briefje wil ik zeggen dat ik heel veel van mijn Tineke houd. Ik hoop dat dit eeuwen later gevonden wordt en ik groet den lezer en vinder – K.B. v. Kalker”

Foto: Aanpak Ring-Zuid

Aanpak Ring-Zuid begon een zoektocht naar de schrijver. Uit het briefje bleek dat de heer Van Kalker een rijschool had aan de Parkweg. Via neef en een nicht in Paterswolde kwamen de speurneuzen van Combinatie Herepoort erachter dat de schrijver van het briefje niet meer leefde. Maar de dochter van Klaas van Kalkar en zijn geliefde Tineke nog wel. Zij werd daarom vrijdagochtend blij gemaakt met het briefje van haar vader.

Volgens zijn inmiddels zeventigjarige dochter Petra, woonachtig in Vinkhuizen, bestond de rijschool van haar vader ongeveer tot de eeuwwisseling en overleed Klaas van Kalkar in 2012. De schrijver van het liefdesbriefje, geschreven op een lesurenkaartje, heeft nooit iets verteld over het verstopte briefje. Toch was de verstopplek voor dochter Petra geen verrassing, want Klaas was gek op bouwprojecten en struinde regelmatig bouwplaatsen op. Het viaduct aan de Concourslaan, wat in 1977 werd gebouwd, lag op tien minuten lopen van haar ouderlijk huis. Ook de liefdesode aan zijn vrouw verbaasde Petra niet. “Ze konden geen stap zonder elkaar”, vertelt ze op de website van Aanpak Ring-Zuid.

Het briefje krijgt volgens Petra een mooi plekje in een lijstje in de woonkamer: Geweldig dat dit briefje is teruggevonden. Het is ontzettend leuk en ook ongelooflijk. Ik ben er heel blij mee.”

Het volledige verhaal over het briefje, de zoektocht en de geschiedenis achter de bijzondere vondst is te lezen op de website van Aanpak Ring-Zuid.

Tom Veenstra

Recente berichten

Raad wil geen gesteggel over tracé Lelylijn: “Deels ondertunnelen en doortrekken naar Stockholm en Warschau”

Het Noorden moet het gaspedaal vol ingedrukt houden in de lobby om de Lelylijn te…

37 minuten geleden

Tentoonstelling over stedelijke ontwikkeling Groningen in zusterstad Graz

Half juni kunnen inwoners van de op één na grootste stad in Oostenrijk zien welke…

53 minuten geleden

Verkeersdrempels en ‘slingertje in de weg’ moeten overlast door racende (brom)fietsers temmen in Lodewijkstraat

Aan de Lodewijkstraat worden in september verkeersmaatregelen genomen tegen snel rijdende (brom)fietsers. De bewoners klagen…

2 uur geleden

Meer drugshandel en wapenbezit in Stad; stijging overlast door drugs en jongeren

Het aantal meldingen over drugshandel en het bezit van drugs is het afgelopen jaar opnieuw…

3 uur geleden

Wethouder voorlopig niet bereid om KidsUnited verder te ondersteunen: “Plannen hebben onvoldoende dekking”

Het College is voorlopig niet van plan om de portemonnee te trekken voor KidsUnited. Voor…

4 uur geleden

Geheugenpaviljoen terug naar de tekentafel: ‘Er zat een kink in de kabel’

Het Geheugenpaviljoen. Moet het er komen of juist helemaal niet? Woensdagmiddag werd in de gemeenteraad…

4 uur geleden