Categorieën: Nieuws

SodM: ‘Tempo versterking verdrievoudigen om doelstellingen te halen’

De Nationaal Coördinator Groningen is op de goede weg, maar moet de snelheid van de versterkingsopgave in Groningen flink opschroeven om deze in 2028 af te ronden. Dat concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen in haar voortgangsrapportage over de veiligheid in Groningen.

Vorig jaar heeft de NCG ruim duizend adressen versterkt, in tegenstelling tot de 650 van 2022. Maar naar verwachting moeten er nog zo’n 13.000 adressen worden versterkt en daarom moet het tempo verdrievoudigen om de versterking in 2028 af te ronden.

“De belofte om 2028 de versterkingsopgave af te ronden is nog haalbaar, maar dan moeten NCG, gemeentes én rijksoverheid alles op alles zetten om dit samen met de bewoners voor elkaar te krijgen.”, zegt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Het SodM doet daarom aanbevelingen om de versterkingsopgave in 2028 af te kunnen ronden. De toezichthouder op de mijnen denkt dat de versterkingsopgave geheel los moet staan van alle andere maatregelen in de provincie. Daarnaast pleit het SodM voor maatwerk, een heldere aansturing, sneller duidelijkheid over recht op verduurzaming en een geïntegreerde aanpak voor huizen die zowel hersteld als versterkt moeten worden.

Tom Veenstra

Recente berichten

Sportpark Corpus zaterdag in het teken van Bauke Mollema Tocht

In en rond Stad wordt zaterdag de elfde editie van de Bauke Mollema Tocht gehouden.…

4 minuten geleden

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

11 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

13 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden