Categories: Nieuws

IMG: verruiming regeling immateriële schade

De smartengeldregeling voor gedupeerden uit het aardbevingsgebied wordt flink verruimd. Dat heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) deze woensdag bekendgemaakt.

Het IMG gaan eerst na of de mensen die al een besluit hebben gekregen (ongeveer 70.000) recht hebben op een (hogere) vergoeding. Dat geldt ook voor jongvolwassenen van 18 jaar en ouder. Nieuwe aanvragen krijgen direct met de verruimde regels te maken.

Groningers die te maken hebben (gehad) met sloop/nieuwbouw van hun woning, of te maken hebben (gehad) met versterkingsmaatregelen omdat hun woning als onveilig is beoordeeld, ontvangen de hoogste vergoeding van 5.000 euro. Ook worden de vergoedingen binnen huishoudens gelijkgetrokken. Deze verruimingsmaatregelen gaan met terugwerkende kracht in.

Iedereen die recht heeft op een (aanvullende) vergoeding door de verruimingsmaatregelen krijgt aan het eind van de zomer een brief van het IMG. Daarna wordt het ook mogelijk om een aanvraag te doen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar, maar pas nadat de verruimingsmaatregelen zijn doorgevoerd. Een verandering in de vergoeding van (één van) de ouders heeft namelijk ook invloed op de vergoeding van het kind.

Met de verruiming van de regeling immateriële schade kan het IMG meer kinderen en jongeren een hogere vergoeding bieden. De Hanzehogeschool Groningen gaat bovendien onderzoeken welke behoeften kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied hebben. Ook brengt de Hanze in kaart wat er mogelijk is om tegemoet te komen aan die behoeften om hun leed te verzachten, erkenning te geven en perspectief te bieden.

Om de verruimingsmaatregelen goed te kunnen uitvoeren, is het vanaf 17 juli tijdelijk niet mogelijk om een nieuwe aanvraag voor immateriële schade te doen. Het IMG verwacht dat 9000 Groningers die nog helemaal geen vergoeding hebben ontvangen, met terugwerkende kracht alsnog recht hebben op 5.000 euro. Voor duizenden Groningers die al wel smartengeld hebben ontvangen, wordt dit aangevuld tot 5.000 euro.

Gert van Akkeren

Recent Posts

Groningers Dijk en Beckerman genoemd als fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

De opvolger van Lilian Marijnissen als fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer wordt…

9 uur ago

Groningen Airport Eelde laat Glimmen links liggen in plannen voor nachtvluchten en uitbreiding lesvluchten

Het Plaatselijk Belang Glimmen is boos op Groningen Airport Eelde. Ze voelen zich niet gehoord…

10 uur ago

Donar wint met ruim verschil van Den Helder Suns

De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van Den Helder Suns.…

11 uur ago

Lycurgus wint in Zevenhuizen in drie sets van ZVH

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Scherp in Packaging ZVH. Het…

11 uur ago

Oranje Nassau als koploper winterstop in na winst op WVV

Oranje Nassau won zaterdagmiddag in eigen huis de topper in de eerste klasse J van…

13 uur ago

Amateurvoetbal: Winst Gorecht, pak slaag VVG, Groen Geel wint topper

Gorecht won zaterdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in de tweede klasse J…

14 uur ago