Categories: Nieuws

UMCG-doktoren ontwikkelen batterij die automatisch uit gaat als kinderen hem inslikken

Twee artsen van het UMCG hebben een kindvriendelijke knoopcelbatterij ontwikkeld, die dankzij een zekering na een paar minuten uitgaat als kinderen hem inslikken. Een goed initiatief, want jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer tweeduizend kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij.

Samen met onderzoekers van de RUG en de TU Delft maakten hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers een gezekerde knoopcelbatterij. In deze batterij zit een zekering, die binnen enkele minuten nadat iemand deze heeft ingeslikt de stroom onderbreekt. Dit zogenaamde ‘Fused Button Battery-systeem’ kan worden gebruikt bij het maken van alle standaard knoopcelbatterijen.

Volgens het UMCG overlijden er jaarlijks ongeveer tweeduizend kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Dekkers vertelt: “Tjark en ik hebben meermaals samen aan de operatietafel gestaan bij een kind dat een knoopcelbatterij had doorgeslikt. Het zijn operaties waarbij we proberen te redden wat er te redden valt. Mijn kleinzoon is ook vier jaar en dat is voor mij een extra motivatie om me hier sterk voor te maken.”

Er ligt inmiddels een patentaanvraag voor de batterij met kindbeveiliging, maar het kan nog even duren voordat de nieuwe batterij in led-kaarsjes, autosleutels en in knuffels met muziek zit. Daarom geeft Dekkers een paar tips aan ouders: “Het grootste gevaar komt ironisch genoeg van lege batterijen die ouders goedbedoeld verzamelen en eens in de zoveel tijd naar de recyclebak brengen. Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten. Dat heeft gelukkig bijna iedereen in huis. En raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken.”

Tom Veenstra

Recent Posts

Nieuw RDW-kantoor voor tolheffing geopend langs A7 bij Hoogkerk

Langs de A7 bij Hoogkerk is woensdagmiddag een nieuw kantoor van de RDW geopend, waar…

33 minuten ago

Zeven Stadjers beëdigd als Tweede Kamerlid, drie nieuwkomers leggen eed of belofte af

Zeven inwoners van de gemeente Groningen legden woensdagmiddag de eed (of verklaring en belofte) af…

50 minuten ago

Rondzwevend zwerfvuilexpositie in Oosterparkwijk

In de straten van de Oosterparkwijk wordt veel zwerfvuil gevonden. In het wijkcentrum bij Van…

1 uur ago

“Geruchten over sluiting kartonfabriek Hoogkerk gingen al langer, maar dit is nooit leuk”

Een aderlating wil men het niet noemen, maar de dorpsvereniging noemt het erg jammer dat…

1 uur ago

Kerstkaarten voor eenzame ouderen

Niet iedereen heeft mensen om zich heen waarmee ze de kerstdagen kunnen doorbrengen. In de…

1 uur ago

Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet, gevolgen voor winkels in Stad onduidelijk

Sports Unlimited Retail, het bedrijf achter sportwinkels Perry Sport en Aktiesport (die nu geleidelijk worden…

1 uur ago