Categories: Nieuws

“Laten zien wat de Hortus kan zijn en worden”

Na zo’n driehonderd jaar is de Rijksuniversiteit Groningen geen eigenaar meer van de Hortus. Het terrein aan de Kerklaan in Haren is verkocht aan de gemeente, met daarbij een nieuwe toekomst. De vriendenvereniging van de Hortus wil iedereen mee laten denken over die toekomst.

Daarom wordt op zaterdag 10 juni een grote open dag georganiseerd, de Grote Hortus Dag. “Wij willen laten zien wat je met de Hortus kunt en zou kunnen doen”, zei bestuurslid Gerard Renardel van de vereniging Vrienden van Hortus Haren Henricus Munting zaterdagochtend toen hij te gast was bij Haren Doet op OOG Radio. Van de verkoop van de Hortus aan de gemeente verwacht hij veel.

“Wij willen weten wat wij kunnen doen om de gemeente de goede kant op te helpen. De gemeente heeft al hele ambitieuze doelstellingen heeft met natuur, duurzaamheid, biodiversiteit en eiwittransitie en dat sluit goed aan op wat je met een Hortus kunt. Het moet zichtbaar gemaakt worden en iedereen moet de gelegenheid hebben om het te zien, daarvoor hebben we de open dag.”

Met diverse activiteiten wordt dit gepresenteerd. De gestelde thema’s worden kracht bijgezet met bijvoorbeeld muziek, gedichten en een duurzame markt. “Kinderen kunnen bijvoorbeeld gaan vissen in de vijver om te zien wat daar voor dieren leven en hoe die met elkaar samenleven”, aldus Renardel. “We hebben een spannende mini-expeditie naar wat er in de Hortus te zien is, in de Laarmantuin hebben we allerlei spannende bomen, dat kun je beseffen en beleven.”

De Hortus Haren wordt tijdens de dag ook bezocht door beleidsmakers, onder wie wethouder Kirsten de Wrede. Gemeenteraadsleden zijn uitgenodigd om daarna in gesprek te gaan met de Vrienden van de Hortus.. Alle bezoekers krijgen de vraag welke toekomst zij zien voor de Hortus. “Op grond daarvan gaan we een stuk schrijven aan de gemeente en de Hortus mooi presenteren. We vragen hen iets te doen met hetgeen men verwacht van de Hortus”, zegt Renardel.

Luister het interview uit Haren Doet hier terug:

Grote open dag over toekomst van de Hortus Haren
Kevin van der Laan

Recent Posts

Gasuniegebouw baadt in oranje licht, gemaakt met waterstof

Wie maandagavond langs het Gasuniegebouw rijdt, kan ht bijna niet ontgaan dat de 'apenrots' baadt…

1 uur ago

Politie zoekt dader van overval op brillenzaak

De politie is op zoek naar de dader van een overval op een brillenzaak aan…

4 uur ago

Lijnbus in botsing met auto op Zernike Campus

Op de Zernike Campus is maandagmiddag een lijnbus in botsing gekomen met een personenauto. (meer…)

5 uur ago

Nieuwe opzet voor Breedtesportprijs tijdens Sportgala Groningen

Na twee jaar krijgt de Breedtesportprijs, één van de vijf categorieën bij Sportgala Groningen, een…

6 uur ago

Oprit vanaf rotondes bij Stadspark naar Ring-West en Julianaplein ruim een maand dicht; A7 zondagnacht deels afgesloten

Vanaf zondagavond zijn de verbindingswegen van de rotondes op de Laan Corpus den Hoorn (bij…

6 uur ago

Gemeente neemt ‘Stad’s’ bezit van monumentenfonds over

De gemeente neemt het volledige ‘Stadse’ bezit van het  Groninger Monumentenfonds over. De gemeente wil…

7 uur ago