Categories: Nieuws

Kat komt roze thuis na te zijn bespoten met giftige lak uit spuitbus (update)

Met grote schrik zag Shira Sonja Pluim uit Paddepoel hoe haar kat Lex donderdagmiddag thuiskwam: iemand bewerkte het dier met een spuitbus met roze lak. Naast de besproeiing met de giftige stof uit de spuitbus knipte de dierenbeul ook een aantal snorharen af bij de kat. Vrijdagochtend mocht Lex (verfvrij) naar huis, maar de kat is volgens Shira nog niet weer de oude.

Volgens Shira komt Lex normaal gesproken elke ochtend thuis na een avondje struinen door de wijk. Donderdagochtend was er echter geen spoor van Lex, totdat de kater aan het eind van de middag thuiskwam: onder de roze verf, met een strakker getrokken halsband en ‘zwaar getraumatiseerd’.

“Hij was compleet van zijn apropos”, vertelt Shira. “We hebben meteen geprobeerd om hem schoon te maken. Maar we kwamen er al snel achter dat het geen gewone verf was, maar lak uit een spuitbus. Dat is heel gevaarlijk, dus we hebben meteen de dierenarts gebeld. Lex was ook heel erg verzwakt: normaal is hij behoorlijk hyperactief, maar nu was hij doodsbang en helemaal slap.”

Lex werd meteen naar een dierenarts gebracht, waar werd geprobeerd om de lak uit de vacht van de kat te halen. Dat lukte, maar alleen met handdesinfectant. Omdat Lex er slecht aan toe was, werd de kat onder narcose gebracht. Niet alleen om de verf te kunnen verwijderen, maar ook omdat de kat waarschijnlijk vergiftigd raakte door de stoffen in de spuitbus. “We kwamen er toen ook achter dat iemand snorharen van Lex heeft afgeknipt. Hij ligt nu nog steeds bij de dierenarts aan het infuus, omdat hij erg verzwakt is.”

Ook Shira is aangeslagen door wat haar kat is aangedaan. Volgens de eigenaresse van Lex is haar kat waarschijnlijk ergens in de wijk toegetakeld. Via sociale media probeert ze tips te krijgen over waar haar kat is mishandeld en wie de mogelijke dader is. “We gaan morgen aangifte doen, maar ik moet hier eerst even van bijkomen. Dit is echt choquerend. Hoe kan iemand dit doen? Hoe heb je zo’n hart?”

Update 09-06-2023 10.30 uur:

Lex mocht vrijdagochtend naar huis, vertelt Shira vrijdagochtend. Volgens de bazin van Lex is alle roze verf inmiddels weg uit de vacht van de kat, maar gaat het nog steeds niet goed met hem: “Hij is nog steeds beetje verward, gewoon niet zichzelf. Lex had zoveel chemische stoffen ingeademd dat best lang aan het infuus heeft gelegen. Hij gaat voorlopig niet naar buiten, omdat we niet weten wie het heeft gedaan.”

Via een doneeractie probeert Shira de dierenartskosten (650 euro) voor Lex bij elkaar te krijgen. Die is hier te vinden voor wie een bijdrage wil doen.

Update 09-06-2023 15.30 uur:

René Perdok van Bikers 4 Animals heeft inmiddels een beloning van minimaal vijftienhonderd euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de aanhouding van de dader.

De beloning die Perdok uitlooft begon vrijdagochtend met een startbedrag van honderd piek, maar is dankzij bijdragen uit heel Nederland opgelopen naar vijftienhonderd euro.

 

Tom Veenstra

Recent Posts

Komend weekend werk aan het spoor tussen Stad en Zuidhorn; Arriva laat bussen rijden

Komend weekend rijden er geen treinen tussen het hoofdstation van Groningen en Zuidhorn. Treinvervoerder Arriva…

23 minuten ago

Nieuw Minervaplein feestelijk geopend met feestje voor de buurt

Nieuwe bestrating, meer groen en een opgeknapte gevel van Academie Minerva. Dat was donderdag reden…

38 minuten ago

Fietser gewond door botsing met vrachtwagen bij winkelcentrum Lewenborg

Bij winkelcentrum Lewenborg is vrijdagochtend een fietser gewond geraakt door een aanrijding met een vrachtwagen.…

56 minuten ago

FC Groningen hoopt op tweede zege op rij tegen Helmond Sport

FC Groningen mist vrijdag (vanavond) tegen Helmond Sport drie spelers. Verdediger Liam van Gelderen zit…

56 minuten ago

Deze gebouwen maken kans op de Groninger Architectuurprijs van dit jaar

De vakjury voor de Groninger Architectuurprijs heeft donderdagavond de genomineerden voor de Groninger Architectuurprijs 2023…

2 uur ago

Messen, drugs en veel cash in beslag genomen bij aanhoudingen in Haddingestraat

Tijdens een actie in de Haddingestraat zijn donderdagavond meerdere personen aangehouden. De politie vond onder…

3 uur ago