Categorieën: Nieuws

Groep Groningse Oekraïners brengt maandag bezoek aan Tweede Kamer om problemen aan te kaarten

Een groep van twintig Oekraïners uit Groningen, Haren en Onnen gaat maandag een bezoek brengen aan de Tweede Kamer. In de Kamer worden ze te woord gestaan door scheidend Kamerlid Paul van Meenen van D66.

“We gaan morgen met de trein naar Den Haag’, vertelt Willemijn Kemp van De Sociale Brigade. “We gaan eerst een bezoek brengen aan de Tweede Kamer, daarna gaan we het Internationaal Strafhof bekijken en we sluiten het bezoek af met een rondleiding door het Mauritshuis. De groep zal bestaan uit 28 Oekraïners, waarvan 20 het Kamergebouw in mogen. Meer mag namelijk niet.” Bij het bezoek aan de Tweede Kamer worden verschillende thema’s op tafel gelegd. “De Oekraïners lopen tegen verschillende punten aan. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, asiel, kunst en huisvesting. Dat loopt niet helemaal soepel, en dat kan beter. We hebben morgen anderhalf uur de tijd om met Van Meenen te praten.”

Paul van Meenen
Dat de groep uitgerekend door de D66-politicus worden ontvangen is niet vreemd. Kemp: “Ik ken Van Meenen al jaren. Mijn jongste dochter is doof. In Nederland wordt maar op één plek dovenonderwijs aangeboden. We zijn verhuisd naar Haren en toen kwam het geluid dat het internaat moest sluiten. Ik heb toen als moeder contact gezocht met politici. Van Meenen is toen een dag naar Groningen gekomen, we hebben op scholen gekeken, op het internaat. En daarna zijn er vragen gesteld in de Tweede Kamer. Uiteindelijk resulteerde het in een stemming waarbij 149 Kamerleden voor het behoud van het internaat waren. Sindsdien heb ik contact met Van Meenen gehouden.”

“Goed dat problemen op tafel worden gelegd”
Het bezoek is in verschillende opzichten bijzonder. “Het is morgen Van Meenen’s laatste dag in de Tweede Kamer. Dinsdag wordt hij geïnstalleerd als fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Dus het is geweldig dat hij op de laatste dag zoveel tijd voor ons vrijmaakt.” Of het Kamerlid ook iets kan betekenen is onduidelijk. “Dat is ook niet de verwachting. Maar het is goed dat problemen op tafel worden gelegd. Er speelt van alles in deze groep, en daar moet oog voor zijn. Als problemen bekend zijn, dan kan er op geacteerd worden. En wij hopen Van Meenen met de verhalen te raken, zodat hij het door kan geven aan zijn collega’s of opvolger binnen zijn partij, en dat er iets mee gedaan kan worden.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Frisse laatste weekdagen opmaat naar aangenaam weekend, maar kans op een bui blijft

De laatste dagen voor het weekend blijven onverminderd fris, met een weerbeeld waar wolkenvelden de…

8 uur geleden

Geen uitstel voor behoud Betonbos en participatie Stadshavens goed verlopen: “We willen bouwen, bouwen, bouwen”

De bewoners van het Betonbos moeten uiterlijk komende zomer hun plek verlaten hebben. Daarnaast vindt…

8 uur geleden

Provinciebestuur ‘denkt dat het goed komt’ met gemeentelijk geld voor duurdere fietstunnel Hoofdstation

Het provinciebestuur vertrouwt erop dat de gemeente Groningen over de brug komt rond de meerkosten…

9 uur geleden

‘Zwembad’ achter Hoofdstation staat droog: ‘Eerste contouren bustunnel worden zichtbaar’

De afgelopen week is de busonderdoorgang achter het Hoofdstation leeggepompt. Dat kon, nadat duikers bevestigden…

10 uur geleden

Gewonde fietser direct op ziekenhuisbed het UMCG ingereden na botsing op Hanzeplein

Een klein beetje geluk was er woensdagavond voor een fietser die een uiterst nare situatie…

10 uur geleden

Oppositiepartijen willen ‘stevige maatregelen’ tegen groeiende criminaliteit: meer camera’s in binnenstad en wapencontroles op scholen

Het is tijd om stevige maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit en de bijbehorende schiet-…

11 uur geleden