Categorieën: Nieuws

Flitspaal langs Europaweg bij Sontplein schiet vaakst raak; Emmaviaduct niet langer kampioen bonnenschieten

Het tweetal flitspalen langs het Emmaviaduct is niet langer het duo wat samen voor de meeste bekeuringen zorgt in Groningen. In de eerste vier maanden van dit jaar schoot de relatief nieuwe flitspaal langs de Europaweg bij het Sontplein met ruime afstand het vaakst raak in de provincie en wist zelfs de op één na meeste hardrijders van heel Nederland te beboeten.

In februari werd al duidelijk dat de flitspaal, die sinds oktober vorig jaar aanstaat, bezig was om een recordaantal bonnen uit te schrijven. In heel 2022 schoten de twee palen op het Emmaviaduct 22.000 keer raak, terwijl de Sontplein-paal in vier  maanden 11.000 te hard rijdende  automobilisten een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau wist te bezorgen.

De paal aan het Sontplein schoot de eerste vier maanden van dit jaar nog vaker raak, met 14.445 geregistreerde snelheids- en verkeerslichtovertredingen. Met iets meer dan 2.400 bonnen bleef het Emmaviaduct ver achter op de nieuwe koning bonnenschieten. De twee oud-flitskampioenen haalden zelfs geen plek op het podium. De flitspaal die in september aan de Rijksstraatweg in Glimmen werd geplaatst is met 5.773 overtredingen de nummer twee in gemeente en provincie. De flitspaal aan de Auwemalaan in Leek maakt met 4.530 boetes de provinciale top-3 compleet.

De 14.445 overtredingen die de paal aan de Europaweg registreerde in de eerste vier maanden van dit jaar maken de opgehangen camera meteen één van de koplopers in Nederland. Alleen een nieuwe flitspaal in Alkmaar wist iets meer inkomsten te genereren voor de staatskas, met ruim vijftienduizend boetes in januari, februari, maart en april.

De nieuwe flitspaal bij het Sontplein werd vorig jaar oktober aangezet. De paal staat er, omdat de politie en de gemeente constateerden dat er veel veiligheidsrisico’s waren voor het verkeer op deze plek. Ook gebeurden er veel ongelukken. Op de Europaweg wordt, zo blijkt, nog vaak te hard gereden en dat zorgt, in combinatie met drukte richting het kruispunt, voor grote risico’s. De paal bij het Sontplein blijft ruim twee jaar staan. Daarna gaan de gemeente, de politie en het OM bepalen of de verkeerssituatie is verbeterd.

Tom Veenstra

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

5 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

6 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

7 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

8 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

9 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

11 uur geleden