Categories: Nieuws

Bussen met Groningers onderweg naar Den Haag voor debat over gasrapport (Update)

Ongeveer 25 Groningers stapten dinsdagochtend in een touringcar voor een reis naar Den Haag. De gratis busreis werd georganiseerd om zo veel mogelijk Groningers naar het Tweede Kamerdebat over de parlementaire enquête over de gaswinning te krijgen.

De busreis begon in de ochtend in Appingedam en pikte onderweg passagiers op in Loppersum en bij de P+R bij Kardinge. Oud-nachtburgemeester Chris Garrit, medeorganisator van de busreis, vertelt dat er over twee dagen 50 à 60 mensen gebruik gaan maken van het aanbod om gratis naar het debat in Den Haag te kunnen.

“Het is natuurlijk altijd lastig om met heel veel Groningers naar Den Haag te komen”, zegt Garrit. “Mensen zijn er ook een beetje zat van , maar toch is het wel heel erg belangrijk dat we laten zien dat we er zijn. Daarom was er de motivatie om een bus te regelen zodat er mensen meegaan.”

Woensdag gaan er opnieuw touringcars met Groningers naar de hofstad. Dan verwachten organisatoren Garrit, de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad en Tweede Kamerlid Sandra Beckerman dat de bussen afgeladen zullen zijn. Voor woensdag is er zelfs een wachtlijst voor de gratis busreis.

“Vandaag en morgen moet het gebeuren”, zegt Coert Fossen van de Groninger Bodem Beweging. “Dan moet de Kamer zich erover buigen en tot een conclusie komen. Dan kunnen ook de maatregelen van het kabinet, al dan niet in aangepaste vorm door de Kamer, uitgewerkt worden en kan je eindelijk effecten gaan zien voor de mensen hier.”

Met de actie willen de organisatoren de druk opvoeren tijdens het debat, waarbij vanuit Groningen wordt gehoopt op een ruimer pakket aan maatregelen. De organisatoren erkennen dat er tot nu toe weinig animo was om de problemen in het bevingsgebied adequaat op te lossen. “Ook al wordt er al jarenlang over Groningen gepraat, de Groningers wisten dat het zinloos was”, aldus de organisaties. Toch zijn de busreizen naar Den Haag nu wel nodig, zo stelt de GBB: “Dit tweedaagse Kamerdebat is een belangrijk moment voor Groningen. Het is nu of nooit. Door met elkaar het debat bij te wonen voeren we de druk op, en maken we in Den Haag duidelijk dat het nu echt tijd is voor verandering.”

Update (16:23)

Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) deelt via Twitter dat de Groningers in Den Haag zijn en Kamerleden hebben toegesproken:

Tom Veenstra

Recent Posts

Politie zoekt dader van overval op brillenzaak

De politie is op zoek naar de dader van een overval op een brillenzaak aan…

2 uur ago

Lijnbus in botsing met auto op Zernike Campus

Op de Zernike Campus is maandagmiddag een lijnbus in botsing gekomen met een personenauto. (meer…)

3 uur ago

Nieuwe opzet voor Breedtesportprijs tijdens Sportgala Groningen

Na twee jaar krijgt de Breedtesportprijs, één van de vijf categorieën bij Sportgala Groningen, een…

4 uur ago

Oprit vanaf rotondes bij Stadspark naar Ring-West en Julianaplein ruim een maand dicht; A7 zondagnacht deels afgesloten

Vanaf zondagavond zijn de verbindingswegen van de rotondes op de Laan Corpus den Hoorn (bij…

5 uur ago

Gemeente neemt ‘Stad’s’ bezit van monumentenfonds over

De gemeente neemt het volledige ‘Stadse’ bezit van het  Groninger Monumentenfonds over. De gemeente wil…

5 uur ago

Studenten van buiten EU gaan fors meer betalen voor jaar studeren aan RUG

De reeks aan aangekondigde bezuinigingsmaatregelen bij de RUG blijft doorgaan. Nadat afgelopen weekend al duidelijk…

5 uur ago