Categorieën: Nieuws

Voedseldetectives aan de slag: “Waar komt patat vandaan? En komt pepermunt uit de fabriek?”

Een speurtocht naar de herkomst van ons voedsel is tijdens het Hemelvaartsweekend een groot succes geworden. Op Tuinindestad gingen tientallen kinderen op onderzoek uit.

“Donderdag, op Hemelvaartsdag, was de eerste dag dat we de speurtocht aanboden”, vertelt Frans Kerver van Tuinindestad. “Vandaag was het de laatste dag dat het kon, en ik denk dat we elke dag ongeveer twintig kinderen met hun ouders of opa’s en oma’s hebben mogen verwelkomen. Je kunt echt spreken van een succes.” Kerver spreekt van een leuke uitdaging: “Tegenwoordig ga je naar de supermarkt waar alles kant en klaar ligt om meegenomen te worden. Maar het is belangrijk om te weten dat de melk niet uit de supermarkt komt, en dat de eieren er ook niet gelegd worden. En dan kun je misschien lachen, maar het is wel de realiteit, dat die kennis niet meer overal aanwezig is.”

“Waar komt honing vandaan?”
Om dat tij te keren, en ook om mensen te laten zien wat Tuinindestad inhoudt, werd een speurtocht gehouden: “De kinderen die mee hebben gedaan kregen een kaart met daarop vragen. Bijvoorbeeld een afbeelding van honing. Waar komt de honing vandaan? Hoe komt dit in die pot terecht. Dit moest bedacht worden, waarbij de kinderen ook op het terrein moesten aanwijzen wat de herkomst is van de honing.”

Tekst gaat verder onder de foto:

Kinderen moesten op een tekening aangeven waar wat groeit en bloeit. Foto: Frans Kerver

“Hoe zit het met pepermunt?”
Makkelijke opgaven werden afgewisseld met moeilijke vragen: “Eén van de vragen ging over een zak patat. Wat is patat? Waar komt het vandaan? De meeste kinderen wisten feilloos te beantwoorden dat patat gemaakt wordt van de aardappel, die in de grond groeit. Maar een opgave die heel wat lastiger is, is pepermunt. Waar komt pepermunt vandaan?”

“Dankjewel perenboom”
Kerver spreekt van een leuk en gezellig weekend. “De kinderen kregen na afloop allemaal een leuke verrassing. We hadden perenijsjes. Dus ik aan de kinderen vragen, waar komt het ijs dan vandaan? De kinderen, de peer! Waarbij ik dan vroeg, en waar zijn die peren dan te vinden hier. Vervolgens gingen ze naar de perenboom, en zeiden, dankjewel voor het ijs, perenboom. Mooi hè?”

“Je kunt naar een pretpark gaan, of je bezoekt ons”
Of de speurtocht een vervolg gaat krijgen, dat weet Kerver nog niet. “We zijn niet zo bezig met planning. We bedenken iets, en dan doen we dat. Dat is ook wat ons past. We hopen het Westpark aantrekkelijk te maken voor mensen. Dat ze hier leuke activiteiten kunnen ondernemen. Kijk, je kunt naar een pretpark gaan. Maar je kunt ook naar ons komen. Waarbij je door raadsels ook nog wat leuks leert. Daar houden we van.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Nieuwe stadswijk gaat ‘De Nieuwe Held’ heten

De nieuwe wijk tussen Gravenburg en De Held gaat 'De Nieuwe Held' heten. Dat heeft…

28 minuten geleden

FC Groningen speelt voorlopig niet vaak op zondag half drie

FC Groningen speelt tot en met speelronde 14 van de Eredivisie slechts tweemaal op het…

47 minuten geleden

Gratis concert voor directe buren ring zuid

De directe buren van ring zuid zijn uitgenodigd voor een bijzonder concert, op zaterdagavond 22…

1 uur geleden

Portugees Nuno Marques maakt selectie Lycurgus compleet

Volleyballer Nuno Marques is voor Lycurgus de laatste aanwinst voor komend seizoen. De 21-jarige Portugese…

2 uur geleden

Kunstproject rond 140 jaar Noorderstation

Het was op 15 juni precies 140 jaar geleden dat de spoorlijn Groningen – Delfzijl…

2 uur geleden

Kosten van een graf in Groningen flink gestegen; Esserveld is het duurst

De gemiddelde kosten van een graf in de provincie Groningen zijn afgelopen jaar met 170…

3 uur geleden