Categorieën: Nieuws

Verpleegkundige WZA houdt lippen op elkaar over namen mogelijke slachtoffers

Theodoor V, de verpleegkundige die ervan wordt verdacht het leven van een twintigtal patiënten in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen te hebben beëindigd, heeft tot nu toe geen namen genoemd van zijn mogelijke slachtoffers. Dat zou het voor het Openbaar Ministerie moeilijk kunnen maken om hem in hechtenis te laten houden.

Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdagochtend, op basis van informatie die de nabestaanden van de mogelijke slachtoffers van V. hebben gekregen.

Omdat V. zijn lippen op elkaar zou houden over de namen van zijn mogelijke slachtoffers, is het OM genoodzaakt om alle patiëntendossiers tijdens de diensten van V. (de verpleegkundige werkte twee jaar in het ziekenhuis in Assen) door te spitten op mogelijk verdachte gebeurtenissen. Justitie denk pas eind juni met meer concrete verdenkingen te kunnen komen. Het voorarrest van V. verloopt begin juni, wat zou betekenen dat de verpleegkundige dan op vrije voeten komt.

V. werd halverwege april aangehouden, nadat het ziekenhuis melding en aangifte deed tegen de verdachte. Zij werden attent gemaakt op de mogelijk misdrijven van de verdachte, nadat een zorgorganisatie uit Drenthe (vermoedelijk GGZ Drenthe) in een brief aan het WZA uit de doeken deed hoe V. aan hulpverleners zou hebben verteld over zijn werk tijdens de coronapandemie. In deze gesprekken zou V. hebben verteld dat hij, in zijn periode als longverpleegkundige tijdens de coronapandemie, het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd. In deze gesprekken zou V. hebben gesteld dat hij, zonder instructies van een arts, medische handelingen uitvoerde bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden.

Vlak na de aanhouding van V. werd al duidelijk dat de verdachte, voor de coronapandemie, een jaar in het UMCG en een jaar in het Martini Ziekenhuis had gewerkt. De ziekenhuizen lieten daarop weten dat ze, na contact met het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, geen redenen en aanknopingspunten zien om een intern onderzoek te starten naar het reilen en zeilen van V. binnen hun muren.

Tom Veenstra

Recente berichten

Persoon te water geraakt bij Oostersluis; schipper aangehouden

De politie kreeg donderdagavond een melding van een persoon die te water is geraakt bij…

1 minuut geleden

Het Groningse leven van vroeger in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Soms hoef je voor mooie vakantie-ervaringen niet het vliegtuig te pakken. Groningers die op zoek…

1 uur geleden

Vernieuwde zuidelijke ringweg laatste weekend augustus feestelijk geopend

De nieuwe zuidelijke ringweg wordt 1 september in zijn geheel geopend, een belangrijke mijlpaal voor…

2 uur geleden

Twee personen opgepakt na verdenking van bezit en handel in verdovende middelen

De politie deed gisteren op twee verschillende locaties op de Goudlaan in de stad en…

4 uur geleden

Muntingbrug voor fietsers en voetgangers kleine week gesloten

De Muntingbrug, de fietsbrug over het Noord-Willemskanaal, is van aanstaande maandagochtend tot vrijdag 2 augustus,…

5 uur geleden

Ambulancezorg Groningen niet meer onder verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht op Ambulancezorg is opgeheven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).…

6 uur geleden