Categorieën: Nieuws

Soep uitgedeeld bij protestbijeenkomst voor loonsverhoging in voortgezet onderwijs

Aan het einde van de donderdagmiddag hielden de vakbonden AOb, FNV, CNV en FvOv een protestactie in het kantoor van Openbaar Onderwijs Groningen aan de Leonard Springerlaan. Dat deden de bonden, omdat ze meer loon eisen voor werknemers in het voortgezet onderwijs. Aanwezigen kregen onder andere soep van de vakbondsleden.

De bonden bieden donderdag door het hele land protesten aan bij de lokale en landelijke politiek. In Groningen kozen de bonden voor een andere opzet: Geen stakingen of werkonderbrekingen, maar een gezamenlijke ondertekening van een petitie. Dit om de eindexamens niet te verstoren. Ook de Groningse scholenkoepels (OOG en CSG) scharen zich achter de actie.

Tijdens de gezamenlijke actie van de bonden en scholenkoepels deelde vakbond CNV soep uit aan aanwezigen, om zo haar slogan ‘Laat het onderwijs niet in de soep lopen’ kracht bij te zetten. Op de blikken soep staat een speciaal etiket met daarom ‘allergene ingrediënten’. De bonden halen onder meer tijdelijke gelden voor het onderwijs, tijdelijke contracten voor docenten, een toename van de werkdruk en het nijpende lerarentekort aan als ‘ingrediënten’ waar de leraren in het voortgezet onderwijs nu sterk allergisch op reageren.

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Wouter Holsappel

De oproep van de vakbonden aan de politiek is dan ook ‘verdun de soep niet verder: “Nu de houdbaarheid van de cao op 1 mei is verlopen, zou deze soep tot explosieve situaties kunnen leiden.”

Volgens de bonden is er op dit moment volstrekt onvoldoende geld om de lonen fatsoenlijk te verhogen, waardoor het lerarentekort verder oploopt. Daardoor zitten de onderhandelingen over een nieuwe cao nu ‘muurvast’, aldus de bonden, De werkgevers zouden niet genoeg geld hebben om aan de eisen van de bonden te voldoen.

De acties van de onderwijsbonden waren donderdagmiddag nog relatief publieksvriendelijk. Maar daar komt na de zomervakantie mogelijk verandering in. Als een nieuwe cao uitblijft wordt er, zowel in het primair als het voorgezet onderwijs, gestaakt in september.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zon laat zich dit weekend vaker zien, temperaturen gaan volgende week stijgen

Echt 's zomers is het nog niet geweest en ook komend weekend brengt geen uitgesproken…

6 uur geleden

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

8 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

10 uur geleden

Tim Hoeve (26) komend seizoen terug op het oude nest bij Donar

Tim Hoeve is de tweede speler die basketbalclub Donar voor komend seizoen heeft gecontracteerd. Na…

10 uur geleden

Geen ijs, maar toch een race in Kardinge: studenten rijden EK met modelauto’s op waterstof

Het is zomer en ijs is in geen velden of wegen te bekennen in Kardinge.…

11 uur geleden

RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten…

11 uur geleden