Categories: Nieuws

Oppositie hekelt ondernemersbeleid gemeente: ‘Onduidelijkheid over reclamebelasting jaagt ondernemers in de gordijnen’

“De samenhang is zoek, visie ontbreekt en door de manier waarop de reclamebelasting wordt aangekondigd jagen we ondernemers in de gordijnen.” Met deze woorden hekelt fractievoorzitter Tom Rustebiel (D66) namens de voltallige Groninger oppositie de gemeentelijke koers ten aanzien van het binnenstadsbeleid en ondernemers.

De oppositie in de gemeenteraad diende maandagmiddag drie A4’tjes met vragen in aan het gemeentebestuur over het beleid naar ondernemers. Het college krijgt met name kritiek om haar ‘duizelende’ manier van omgaan met beleid richting ondernemers, met name in de binnenstad. “’We hebben net de discussie over het zondagochtend-verbod gehad en een coalitiemotie besproken over regie op de invulling van winkelpanden”, aldus Rustebiel. “Nu komt het college met een brief over reclamebelasting richting ondernemers waaruit totaal niet blijkt wat de bedoeling is.”

De ondernemers die vanaf volgend jaar reclamebelasting moeten gaan betalen, weten volgens de zeven partijen vrijwel niet waarom de belasting nu wordt ingevoerd. De enige reden is volgens het gemeentebestuur het terugdringen van de hoeveelheid aan reclame-uitingen’ in de gemeente. Ook de timing van de belasting is volgens de partijen niet ideaal: “We moeten niet vergeten dat het terugbetalen van coronasteun nu speelt en de huren en energieprijzen torenhoog zijn”, aldus Rustebiel. “De coalitie spreekt er schade van, maar handelt in tegenovergestelde richting door met belastingen en beperkingen te komen.”

Mirte Goodijk van Student & Stad vult aan: “Ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid. We hebben anderhalf jaar geleden de visie ‘ruimte voor retail’ aangenomen en de coalitie handelt nu al haaks daarop. Ook vinden wij dat het college geen recht doet aan de in elkaar overlopende branches horeca en retail want we krijgen weer apart horecabeleid op ons af. Ondernemers kunnen hier niet mee uit de voeten.”

Tom Veenstra

Recent Posts

Gasuniegebouw baadt in oranje licht, gemaakt met waterstof

Wie maandagavond langs het Gasuniegebouw rijdt, kan bijna niet ontgaan dat de 'apenrots' baadt in…

8 minuten ago

Politie zoekt dader van overval op brillenzaak

De politie is op zoek naar de dader van een overval op een brillenzaak aan…

3 uur ago

Lijnbus in botsing met auto op Zernike Campus

Op de Zernike Campus is maandagmiddag een lijnbus in botsing gekomen met een personenauto. (meer…)

4 uur ago

Nieuwe opzet voor Breedtesportprijs tijdens Sportgala Groningen

Na twee jaar krijgt de Breedtesportprijs, één van de vijf categorieën bij Sportgala Groningen, een…

5 uur ago

Oprit vanaf rotondes bij Stadspark naar Ring-West en Julianaplein ruim een maand dicht; A7 zondagnacht deels afgesloten

Vanaf zondagavond zijn de verbindingswegen van de rotondes op de Laan Corpus den Hoorn (bij…

5 uur ago

Gemeente neemt ‘Stad’s’ bezit van monumentenfonds over

De gemeente neemt het volledige ‘Stadse’ bezit van het  Groninger Monumentenfonds over. De gemeente wil…

5 uur ago