Categorieën: Nieuws

Nieuw platform rond mentale gezondheid in Groningen moet in tien jaar zorgen voor tien procent minder psychische klachten

In het van der Valk Hotel in Hoogkerk vond donderdag de officiële kick-off plaatsvan het preventieplatform Mentaal Gezond Groningen. Via dit platform worden initiatieven op het gebied van psychische gezondheid gebundeld, met als doel om in tien jaar tijd het aantal inwoners met psychische klachten met tien procent te verminderen.

Meer dan 100 zorgverleners, beleidsmakers, gemeenten en scholen uit de provincie kwamen donderdagochtend bijeen om met elkaar in gesprek te gaan en kennis te delen. Wethouder Manouska Molema van Groningen verrichtte de officiële opening van het platform.

Eén op de drie jongeren in Groningen zit niet lekker in zijn of haar vel, bijvoorbeeld door stress of pesten op school. In sommige gemeenten komt daar de continue dreiging van nieuwe aardbevingsschade nog bij. De psychische problemen kunnen levenslange gevolgen hebben, dus wil het netwerk nu investeren. Daarom zijn voornamelijk jongeren het doel van het platform. “Wanneer we nu investeren in jongeren en zorgen dat een nieuwe generatie gezonder en met meer kansen opgroeit, plukken we daar over 10-15 jaar de vruchten van”, aldus oprichter Frederike Jörg.

Het overkoepelende platform start meteen met de uitrol en opschaling van twee projecten: STORM en KOPPeling. STORM is een programma ter voorkoming van suïcide onder jongeren en ter versterking van hun weerbaarheid en verlaging van beginnende angst- en stemmingsklachten. KOPPeling richt zich op kinderen van ouders met psychische problemen en stimuleert hen om mee te doen in de maatschappij, in plaats van (te veel) thuis voor hun ouders te zorgen.

In het project werken Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de gemeenten Groningen, Westerkwartier en Stadskanaal, Accare, Hanzehogeschool Groningen, het Universitair Centrum Psychiatrie, Lentis, VO/MBO-scholen en GGD samen. De provincie Groningen ondersteunt Mentaal Gezond Groningen vanuit het Nationaal Programma Groningen en wees in 2022 een subsidie toe van €906.623. Deze financiering loopt vooralsnog tot eind 2024.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zon laat zich dit weekend vaker zien, temperaturen gaan volgende week stijgen

Echt 's zomers is het nog niet geweest en ook komend weekend brengt geen uitgesproken…

33 minuten geleden

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

3 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

5 uur geleden

Tim Hoeve (26) komend seizoen terug op het oude nest bij Donar

Tim Hoeve is de tweede speler die basketbalclub Donar voor komend seizoen heeft gecontracteerd. Na…

5 uur geleden

Geen ijs, maar toch een race in Kardinge: studenten rijden EK met modelauto’s op waterstof

Het is zomer en ijs is in geen velden of wegen te bekennen in Kardinge.…

5 uur geleden

RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten…

6 uur geleden