Categorieën: Nieuws

Nieuw plan asielopvang met Gronings tintje

In Den Haag vindt donderdag een rondetafelgesprek plaats over het wetsvoorstel over de gemeentelijke taak van het mogelijk maken van asielopvangvoorzieningen, de zogeheten spreidingswet. Woensdag wordt duidelijk dat er een plan gepresenteerd wordt dat een Gronings tintje heeft.

De beelden van vorig jaar in Ter Apel staan allemaal nog helder op ons netvlies: mensen die in de buitenlucht de nacht door moesten brengen. Het asielsysteem piept en kraakt en de verwachting is dat dit de komende periode opnieuw tot problemen gaat leiden in Ter Apel. De afgelopen periode is er in het land nagedacht over een nieuwe manier van opvang. Daarbij zijn verschillende gemeenten betrokken, maar ook bijvoorbeeld de Raad van Kerken en stichting Inlia uit Stad.

Plan KAN
Het plan dat donderdag gepresenteerd wordt heeft de naam het Plan KAN gekregen. De kern van het plan is dat het bestaat uit kleinschalige opvang. Dus niet meer om plekken waar negenhonderd mensen bij elkaar moeten leven en die in allerijl opgetuigd moeten worden. Bij het plan is elke gemeente nodig, waarbij grotere gemeenten iets meer mensen opvangen, en kleinere gemeenten wat minder. In beide gevallen gaat het om kleinschalige opvang. Het verschil met het huidige systeem is dat er niet meer op- en afgeschaald gaat worden. Als er nu minder asielzoekers het land instromen worden locaties gesloten. Stromen er op een gegeven moment weer meer mensen in, dan loopt het systeem snel vast. Stromen er bij dit nieuwe plan wel minder mensen het land binnen, dan kan binnen de locaties gekeken worden naar welke groepen eventueel ook een opvangplek nodig hebben.

Snellere integratie
Een andere belangrijke kern is dat asielzoekers op dezelfde locatie blijven. Nu komt het voor dat ze van Utrecht, via Groningen naar Helmond gesleept worden, waarbij kinderen om de haverklap van school moeten wisselen. De opvang moet plaats gaan vinden in de regio waar men als eerste arriveert. Door de kleinschalige opvang is de verwachting dat er veel sneller geïntegreerd kan worden. Dat er sneller contacten gaan ontstaan met de bakker op de hoek en de slagerij verderop. Waardoor er ook kansen komen op werk, en vriendschappen ontstaan.

Update 22.00 uur:
Het is onduidelijk of het rondetafelgesprek donderdag door kan gaan. Door onrust in de landelijke coalitie lijkt het debat niet door te gaan. Coalitiepartijen bevestigen informeel dat er gedoe is.

Bekijk hier een documentaire over het plan dat gepresenteerd gaat worden:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zo’n 25 mensen springen op eerste dag in het water in Hoogkerk: “Het wat koudere weer deert ze niet”

Openluchtzwembad Hoogkerk is zondagmiddag geopend. Ondanks de overwegend bewolkte dag waren er genoeg mensen die…

13 minuten geleden

“Het was leuk, het was gezellig; we weten weer waar we het allemaal voor doen”

Koningsdag 2024 zit er op. Hoe wordt er in de verschillende wijken en dorpen op…

1 uur geleden

UMCG doet met darm-on-a-chip onderzoek naar auto-immuunziekte: “Het werkt net als in het echt”

Wat gebeurt er in de darmen van patiënten die overgevoelig zijn voor gluten? Dat is…

3 uur geleden

Koningsdag zonder problemen verlopen in Stad

Koningsdag is gezellig, soepel en zonder grote problemen verlopen in Stad. Dat laat de gemeente…

4 uur geleden

Opnieuw geen treinen richting Meppel door aanrijding (opgelost)

Het treinverkeer richting Meppel is hervat. Door een aanrijding in Assen was er zondag een…

6 uur geleden

Verlengde schooldag zet zichzelf in de spotlights: “Laten zien hoe waardevol het is”

Op Kardinge vond afgelopen week het Vrolijk Samen Doen Festival plaats. Het festival had als…

7 uur geleden