Categories: OOG Ochtendshow

Kunstproject Academie Minerva en UMCG siert luchtventilatiesysteem

Het UMCG is een aantal kunstwerken rijker. De jonge patiënten op de special care afdeling kijken nu uit op een schildering, gemaakt door studenten van Academie Minerva. 

Veronique, verpleegkundige in het UMCG, kan zich nog herinneren dat het luchtventilatiesysteem geplaatst werd op het dak. Het uitzicht op de bomen was in een keer verdwenen. “Het was een grijs log ding, heel ongezellig”, zegt ze. Vooral voor de kinderen op de eerste verdieping was dit niet leuk. Veronique en haar collega bedachten dat ze er iets leuks mee wilden gaan doen. Toen ontstond het idee om studenten van Academie Minerva een kunstwerk te laten schilderen op het luchtventilatiesysteem. 

Een mooiere wereld

“Iemand binnen de school vroeg aan ons of wij iets kleurrijks en vrolijks wilden maken voor de kinderen van het ziekenhuis”, vertelt Stijn Valentijn. Hij is een van de kunstenaars die mee heeft gewerkt aan de schildering. “Ik was gelijk enthousiast, omdat ik de wereld op deze manier een stukje mooier kan maken.” Het ontwerp is bedacht door een groep van zes studenten. In totaal waren twintig studenten nodig om het ontwerp te realiseren. Daar hebben ze twee dagen over gedaan. 

Kleur en welzijn

Voor kinderen zijn de voor de hand liggende kleuren rood, blauw en geel. Als je ziek bent, kunnen deze kleuren een andere invloed op je hebben. Sommige zieke kinderen kunnen bijvoorbeeld misselijk worden van deze kleuren of ze voelen zich er onaangenaam door. “Dit hebben we uitgelegd aan de studenten”, vertelt Veronique. “Er moest een zachte uitstraling komen”, voegt Stijn toe aan de uitleg. Een felrode kleur kan stress opleveren en de bloeddruk verhogen bij zieke kinderen. Het was belangrijk om een kunstwerk te maken dat de hersenen positief prikkelt, zodat de kinderen even weg zijn uit de vervelende situatie waar ze in zitten.   

Kunstroute

Academie Minerva heeft ook kunstwerken aangebracht op verschillende plekken in een trappenhuis. “Dat ziet er heel gezellig uit”, zegt Veronique. Vanuit het UMCG wordt een online kunstpagina opgezet. Binnen het ziekenhuis bestaat de mogelijkheid om een kunstroute te lopen met een informatieboekje.

Veronique en Stijn Valentijn waren te gast tijdens de OOG Ochtendshow: 

02-05-2023 Kunstproject Minerva en UMCG
Marilisa van Herksen

Recent Posts

Groningers Dijk en Beckerman genoemd als fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

De opvolger van Lilian Marijnissen als fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer wordt…

8 uur ago

Groningen Airport Eelde laat Glimmen links liggen in plannen voor nachtvluchten en uitbreiding lesvluchten

Het Plaatselijk Belang Glimmen is boos op Groningen Airport Eelde. Ze voelen zich niet gehoord…

9 uur ago

Donar wint met ruim verschil van Den Helder Suns

De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van Den Helder Suns.…

10 uur ago

Lycurgus wint in Zevenhuizen in drie sets van ZVH

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Scherp in Packaging ZVH. Het…

10 uur ago

Oranje Nassau als koploper winterstop in na winst op WVV

Oranje Nassau won zaterdagmiddag in eigen huis de topper in de eerste klasse J van…

12 uur ago

Amateurvoetbal: Winst Gorecht, pak slaag VVG, Groen Geel wint topper

Gorecht won zaterdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in de tweede klasse J…

13 uur ago