Categorieën: Nieuws

Harbers: ‘Versnelling lijkt nauwelijks nog mogelijk bij bouw Gerrit Krolbrug’

Minister Mark Habers ziet nauwelijks kans om de bouw van een nieuwe Gerrit Krolbrug te versnellen. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.  Volgens Harbers zorgen risico’s als stikstof, bezwaren of technische tegenvallers ervoor dat ‘versnellingsmogelijkheden’ vrijwel kansloos lijken.

Harbers prijst de Groningse gemeenteraad en Rijkswaterstaat voor de manier waarop omwonenden en belangenorganisaties zijn betrokken bij de uitwerking van de plannen voor de nieuwe Gerrit Krolbrug. Maar Harbers stelt in zijn brief wel dat ‘diverse moties uit de gemeenteraad’ tegelijk ook een oorzaak zijn voor de vertraging: “Het traject van gezamenlijk en zorgvuldig uitwerken van moties vroeg de nodige tijd. Dat betekent helaas dat hierdoor deze fase van het project meer tijd in beslag nam dan oorspronkelijk gedacht.”

Harbers bevestigt opnieuw dat de streefdatum voor ingebruikname van de nieuwe Gerrit Krolbrug verschuift van  2026 naar uiterlijk 2029. “In het proces zijn meerdere versnellingsmogelijkheden ingezet om de opgelopen vertraging te beperken, maar verdere versnelling lijkt nu nauwelijks nog mogelijk”, aldus Harbers. “Uiteraard blijven Rijkswaterstaat en gemeente Groningen zich inzetten voor een goede samenwerking en het zo snel mogelijk doorlopen van alle procedures en een spoedige realisatie.”

Voor de tijdelijke verbinding voor ‘langzaam verkeer’ houdt ook Harbers vast aan het einde van dit jaar als oplevermoment: “Door technische tegenvallers is de aanleg van deze tijdelijke verbinding helaas vertraagd. De ondergrond bleek niet stabiel genoeg om de voorkeursvariant veilig te kunnen aanleggen. Gelukkig is er inmiddels een nieuwe variant in beeld waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd. Deze verbinding blijft in ieder geval in stand tot het moment waarop de bouw van de nieuwe brug start.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Zomerse warmte in aantocht met tropische waarden richting het weekend: “Komt toch nog vrij plotseling”

Het wordt zomer. Dat zegt OOG-weerman Johan Kamphuis. Op dinsdag en woensdag kan het 26…

34 minuten geleden

Politie beleeft onrustige nacht: vuurwapen aangetroffen, zware mishandeling en steekpartij

Een onrustige nacht. Zo omschrijft de politie de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij agenten…

3 uur geleden

Volksuniversiteit maakt wederopstanding: “De ruimte is wel een uitdaging”

Jarenlang was het een begrip in Stad: de Volksuniversiteit. Met de verhuizing van de bibliotheek…

4 uur geleden

Asfalteringswerkzaamheden in Beijum in volle gang, Amkemaheerd tot zondagochtend afgesloten

In Beijum wordt zaterdag druk gewerkt om de Amkemaheerd van een nieuwe asfaltlaag te voorzien.…

5 uur geleden

VVD start meldpunt verkeersaso’s: “Steeds meer mensen ervaren overlast door asociale bestuurders”

De fractie van de VVD is een meldpunt gestart om inzicht te krijgen in verkeersoverlast…

5 uur geleden

Kaartverkoop internationaal hoofdprogramma Noorderzon van start

De kaartverkoop voor het internationaal hoofdprogramma van Noorderzon is zaterdagmiddag van start gegaan. De kaartverkoop…

7 uur geleden