Donar wint eerste wedstrijd in finale

Donar is de finaleserie van de play-offs tegen ZZ Leiden zondagmiddag uitstekend begonnen door gelijk de eerste uitwedstrijd te winnen. Daar waren wel twee verlengingen voor nodig: 91-94.

In de openingsfase waren de verschillen klein. Opvallend waren de 12 punten van Donar-speler Clay Mounce. Aan het eind van het kwart stond de thuisploeg 7 punten voor: 25-18. In het tweede kwart kwam Donar eerst terug tot 27-25, maar daarna liep Leiden uit naar 37-25. Door een sterke slotfase van Donar was het bij rust gelijk: 37-37. Aan het eind van het derde kwart waren de Groningers 1 puntje uitgelopen: 57-58.

In het vierde kwart vergrootte Donar de voorsprong tot maximaal 7 punten. Toen werd de thuisploeg weer sterker, en aan het eind van de reguliere speeltijd was het 72-72.

In de verlenging liep Donar weer uit, tot 79-85, maar daarna maakten de Groningers domme keuzes, waardoor Leiden terugkwam en Luuk van Bree in de slotseconde een tweede verlenging wist af te dwingen: 85-85.

Ook deze verlenging was zenuwslopend. Eerst kwam Donar voor te staan met 85-91, maar vervolgens kwam Leiden terug tot 91-91. Met nog 11 seconden op de klok schoot Peter Olisemeka van Donar een vrije worp raak, waardoor de stand 91-92 werd. In de laatste aanval voor Leiden pakte Steph Branch van Donar een steal, waarna er gelijk een onsportieve fout op hem werd gemaakt, met nog een seconde op de klok. Hij raakte beide vrije worpen, waarna de laatste seconde werd uitgespeeld.

Topscorers bij Donar waren Clay Mounce met 22 punten, Steph Branch met 18 punten en Viktor Gaddefors met 16 punten. Bij ZZ Leiden was Marijn Ververs topscorer met 23 punten.

De stand in deze ‘best of 5’ is 1-0 voor Donar. Dinsdagavond is de tweede wedstrijd. Die vindt plaats in Martiniplaza om 19.30 uur.