Categorieën: Nieuws

‘Crisisbestuurder’ Jack Thiadens vertrekt na vier maanden weer bij Ambulancezorg Groningen (update)

Na vier maanden de bezem door de organisatie te hebben gehaald bij Ambulancezorg Groningen, vertrekt interim-bestuur Jack Thiadens weer bij de ‘verwaarloosde organisatie’. Volgens Thiadens nam hij zijn vertrek na een conflict met de Raad van Toezicht.

Het bestuur van Ambulancezorg Groningen maakte het vertrek van Thiadens dinsdagmiddag zelf bekend. In reacties bij RTV Noord en DvhN laat Thiadens weten dat hij zelf besloot om te vertrekken, omdat hij weinig steun zou hebben ervaren bij de Raad van Toezicht (RvT) van Ambulancezorg Groningen. De interim-bestuurder had stevige kritiek op de RvT, omdat zij de problemen binnen de organisatie niet hebben gezien, of er iets aan hebben weten te veranderen. Daarom stelde Thiadens dat de toezichthouders zich moesten beraden op hun vertrek. Dat wilden de toezichthouders niet en daarom stapt Thiadens nu zelf op.

Thiadens werd begin februari aangesteld bij Ambulancezorg Groningen om de cultuur binnen het bedrijf aan te pakken, na een hausse aan klachten over een angstcultuur en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De voormalig ziekenhuisdirecteur nam tijdelijk de taken over van Jeroen van der Ster, die zich ziek meldde vlak voor de publicatie van een onderzoeksrapport over de misstanden bij Ambulancezorg Groningen.

Vorige week presenteerde het speciaal opgezette ‘veranderteam’ binnen Ambulancezorg Groningen een plan van aanpak, waarmee het bedrijf hoopt om de ‘verwaarloosde organisatie’ weer op gang te trekken. Dit plan werd binnen zes weken opgesteld op aanraden van Thiadens. Er komt een nieuwe organisatiestructuur, meer aandacht voor kwaliteit, veiligheid en scholing en een andere manier van opleiding voor aspirant-chauffeurs en -verpleegkundigen.

De RvT stelt dat het vertrek van Thiadens in overleg is besloten:  “We zijn het veranderteam dankbaar voor de totstandkoming van het veranderplan en bedanken de heer Thiadens voor zijn inzet bij Ambulancezorg Groningen in de afgelopen vier maanden. Maar voor dit vervolgtraject is een ander type leiderschap nodig.”

Gerda Breeuwsma, manager Zorg en Bedrijfsvoering binnen Ambulancezorg Groningen, neemt voorlopig de functie van bestuurder waar.

Update: 14.50 uur:

Dit bericht omvatte in eerste instantie alleen de mededeling van het vertrek van Thiadens van Ambulancezorg Groningen. Later op de middag reageerde Thiadens zelf op zijn vertrek. Deze reactie is in dit bericht verwerkt.

Tom Veenstra

Recente berichten

Rijksuniversiteit Groningen viert haar 410e verjaardag

Afgelopen dinsdag werd de lustrumweek van de RUG ingeluid met een toespraak van Jacquelien Scherpen,…

7 minuten geleden

Exploderende fietsaccu zorgt voor brand

De brandweer kreeg woensdagmiddag een melding van een woningbrand aan de Rensumaheerd in de wijk…

50 minuten geleden

Restaurant Noor Groningen hoogste Nederlandse nieuwkomer in OAD-ranglijst

Restaurant Noor in Hoogkerk is door OAD verkozen tot zevende beste nieuwe toprestaurant van Europa.…

1 uur geleden

Ondernemers bedanken hun klanten tijdens Lutje Lokale Zaterdag

Komende zaterdag is het Lutje Lokale Zaterdag. Van 10.00 tot 17.00 uur openen veel zelfstandige…

2 uur geleden

COA: intrekken spreidingwet leidt tot inhumane situatie en onverantwoorde druk

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) merkt dat het voornemen uit het Hoofdlijnenakkoord om de…

2 uur geleden

Huiskamer van stro en leem na jaar bouwen af in Ten Boer: “Voor Woldwijk maar ook voor het dorp”

Het is een techniek die niet zo vaak meer wordt gebruikt: nieuwbouw optrekken uit stroleem.…

2 uur geleden