Amsterdam aantrekkelijkste stad om te wonen, Groningen slechts op 24e plaats

nieuws
Foto: Chris Bakker

Amsterdam blijft in ons land de aantrekkelijkste stad om te wonen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Atlas voor gemeenten’, van onderzoeksbureau Atlas Research.

In de Atlas voor gemeenten worden de vijftig grootste gemeenten van ons land met elkaar vergeleken, onder meer op gebied van werkgelegenheid, woningprijzen, onderwijs en culturele voorzieningen. Steden in de Randstad domineren de lijst. Groningen staat slechts op de 24e plaats. Emmen sluit de rij op plek 50.

Voor de atlas van dit jaar is het accent gelegd op de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardig “groen en blauw”: bomen, parken, grachten en plassen, zowel in de wijken als de wijdere omgeving. Als er alleen gekeken wordt naar groen en blauw in en om de stad, dan is Arnhem de aantrekkelijkste grote stad van Nederland.

Toch vindt de gemiddelde Nederlander het aanbod van werk, culturele voorzieningen, veiligheid, horeca en een universiteit belangrijker dan de aanwezigheid van een mooi park of waterplas. Op de eerste vijf plaatsen eindigen Amsterdam, Amstelveen, Leiden, Utrecht en Leidschendam-Voorburg. Volgens de onderzoekers wil de lage plek van een stad op de ranglijst niet zeggen dat je er niet prettig kunt wonen.