Categories: Nieuws

Trans-Plant wil transitie naar plantaardige samenleving versnellen en ontvangt daarvoor aanjaagfonds

Trans-Plant heeft maandag een bijdrage gekregen vanuit het aanjaagfonds voor innovatie. Het project heeft als doel om de transitie naar een plantaardige samenleving te versnellen.

Trans-Plant is een samenwerking van NHL Stenden Hogeschool, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. “Maandag vond de feestelijke uitreiking plaats bij de nieuwe locatie van de Rijksuniversiteit Groningen, House of Connections in het Groot Handelshuis op de Grote Markt”, meldt Trans-Plant. Het project is met name gericht op het Noorden van Nederland. “De milieu-impact van de productie en consumptie van voedsel is dramatisch hoog: ze wordt geschat op twintig tot dertig procent van de globale emissie van broeikasgassen.”

Ongekende mogelijkheden
En daar schuilt een groot probleem: “Omdat de wereldbevolking in 2030 zal groeien tot ongeveer 8,5 miljard in 2030, en 9,7 miljard in 2050, neemt de druk op ons voedselsysteem alleen maar toe. Een verschuiving van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon biedt ongekende mogelijkheden om niet alleen onze CO2-voetafdruk te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan, maar ook landbouwdieren zoals koeien en varkens uit de voedselketen te bevrijden en, eerlijke arbeid te stimuleren terwijl we tegelijkertijd onze gezondheid verbeteren en de biodiversiteit vergroten.”

Partijen samenbrengen
Het doel is om voedselketens en voedingspatronen plantaardiger te maken om uiteindelijk bij een duurzaam voedselsysteem te geraken. Dit kan door alternatieve voedselnetwerken, als voedselbossen, volkstuinen en boerenmarkten te ontwikkelen. “Dus geen systeem waar business-as-usual de overhand heeft, maar een meer democratisch, participatief en betrokken systeem waarin menselijk en niet-menselijk leven wordt gerespecteerd. Zo’n nieuw systeem verdient een platform voor manifestatie, realisatie, leren en ondernemen: het Trans-Plant platform.” De bedoeling is dat er de komende jaren gewerkt wordt aan de vorming van een netwerk en dat partijen samengebracht gaan worden. “Ook willen we kleinschalige initiatieven vanuit boeren en inwoners in kaart brengen en inbrengen in het al bestaande netwerk.”

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Studenten ontwikkelen app die overconsumptie tegen moet gaan: “We gooien zoveel spullen weg”

Een app die overconsumptie tegen moet gaan. Dat is het doel van Freefy. De studenten…

24 minuten ago

Amateurvoetbal: Velocitas verslaat WKE, nederlagen Stadspark en Helpman

Promovendus Velocitas 1897 boekte in de eerste klasse J een zege. In 2I pakte Forward…

1 uur ago

Lijnbus en personenauto betrokken bij aanrijding bij Hoofdstation

Een lijnbus en een personenauto zijn zondagmiddag met elkaar in botsing gekomen bij een verkeersongeluk…

1 uur ago

“Van begin tot eind was het kippenvel, de ziel van Donar liet zich zien”

De basketballers van Donar wonnen zaterdagavond verrassend, na een erg roerige zomer, hun eerste competitiewedstrijd.…

2 uur ago

Harens voetbalveldje gaat geëgaliseerd worden: “Kunstgras komt er niet”

Het grasveld aan de Multatulilaan in Haren, waar kinderen met veel plezier voetballen, gaat geëgaliseerd…

4 uur ago

Gemeente gaat de boer op om met inwoners te praten over beheer parken en speelplekken

Medewerkers van de gemeente Groningen gaan de komende tijd in gesprek met inwoners, organisaties en…

5 uur ago