Categorieën: Nieuws

Trans-Plant wil transitie naar plantaardige samenleving versnellen en ontvangt daarvoor aanjaagfonds

Trans-Plant heeft maandag een bijdrage gekregen vanuit het aanjaagfonds voor innovatie. Het project heeft als doel om de transitie naar een plantaardige samenleving te versnellen.

Trans-Plant is een samenwerking van NHL Stenden Hogeschool, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. “Maandag vond de feestelijke uitreiking plaats bij de nieuwe locatie van de Rijksuniversiteit Groningen, House of Connections in het Groot Handelshuis op de Grote Markt”, meldt Trans-Plant. Het project is met name gericht op het Noorden van Nederland. “De milieu-impact van de productie en consumptie van voedsel is dramatisch hoog: ze wordt geschat op twintig tot dertig procent van de globale emissie van broeikasgassen.”

Ongekende mogelijkheden
En daar schuilt een groot probleem: “Omdat de wereldbevolking in 2030 zal groeien tot ongeveer 8,5 miljard in 2030, en 9,7 miljard in 2050, neemt de druk op ons voedselsysteem alleen maar toe. Een verschuiving van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon biedt ongekende mogelijkheden om niet alleen onze CO2-voetafdruk te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan, maar ook landbouwdieren zoals koeien en varkens uit de voedselketen te bevrijden en, eerlijke arbeid te stimuleren terwijl we tegelijkertijd onze gezondheid verbeteren en de biodiversiteit vergroten.”

Partijen samenbrengen
Het doel is om voedselketens en voedingspatronen plantaardiger te maken om uiteindelijk bij een duurzaam voedselsysteem te geraken. Dit kan door alternatieve voedselnetwerken, als voedselbossen, volkstuinen en boerenmarkten te ontwikkelen. “Dus geen systeem waar business-as-usual de overhand heeft, maar een meer democratisch, participatief en betrokken systeem waarin menselijk en niet-menselijk leven wordt gerespecteerd. Zo’n nieuw systeem verdient een platform voor manifestatie, realisatie, leren en ondernemen: het Trans-Plant platform.” De bedoeling is dat er de komende jaren gewerkt wordt aan de vorming van een netwerk en dat partijen samengebracht gaan worden. “Ook willen we kleinschalige initiatieven vanuit boeren en inwoners in kaart brengen en inbrengen in het al bestaande netwerk.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Noordelijke ouderenzorg voelt zich nog steeds achteraan staan na Voorjaarsnota: ‘Kabinet de ouderenzorg als pinautomaat’

“Ondanks eerdere beloftes en bezweringsformules, laat het demissionaire kabinet de ouderenzorg in de kou staan.”…

15 minuten geleden

Extra reistijd in meivakantie tussen Groningen en Zwolle door renovatie brug

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten van maandag 29 april tot en met woensdag 1…

57 minuten geleden

Wat vindt Groningen van het Geheugenpaviljoen? Vul onze enquête in!

Het Geheugenpaviljoen is een stuk van de oude zuidelijke ringweg dat een kunstwerk en een…

2 uur geleden

OM wil Stadjer (30) zeker twee jaar in het cachot voor drugshandel

Twee jaar cel en nog ééns een jaar voorwaardelijk. Als het aan het OM ligt,…

2 uur geleden

Plaatsing stolpersteine in Folkingestraat: ”De familie Bollegraaf is weer terug”

Donderdagmiddag zijn er dertien nieuwe Stolpersteine geplaatst in de Folkingestraat. Vier stenen liggen voor nummer…

2 uur geleden

Roze Zaterdag vreest ton tekort op begroting, gemeente wil garant staan

Stijgende kosten voor techniek, veiligheid, podia en artiesten en tegenvallende inkomsten uit sponsoring en fondsen.…

3 uur geleden