Categorieën: Nieuws

Trans-Plant wil transitie naar plantaardige samenleving versnellen en ontvangt daarvoor aanjaagfonds

Trans-Plant heeft maandag een bijdrage gekregen vanuit het aanjaagfonds voor innovatie. Het project heeft als doel om de transitie naar een plantaardige samenleving te versnellen.

Trans-Plant is een samenwerking van NHL Stenden Hogeschool, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. “Maandag vond de feestelijke uitreiking plaats bij de nieuwe locatie van de Rijksuniversiteit Groningen, House of Connections in het Groot Handelshuis op de Grote Markt”, meldt Trans-Plant. Het project is met name gericht op het Noorden van Nederland. “De milieu-impact van de productie en consumptie van voedsel is dramatisch hoog: ze wordt geschat op twintig tot dertig procent van de globale emissie van broeikasgassen.”

Ongekende mogelijkheden
En daar schuilt een groot probleem: “Omdat de wereldbevolking in 2030 zal groeien tot ongeveer 8,5 miljard in 2030, en 9,7 miljard in 2050, neemt de druk op ons voedselsysteem alleen maar toe. Een verschuiving van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon biedt ongekende mogelijkheden om niet alleen onze CO2-voetafdruk te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan, maar ook landbouwdieren zoals koeien en varkens uit de voedselketen te bevrijden en, eerlijke arbeid te stimuleren terwijl we tegelijkertijd onze gezondheid verbeteren en de biodiversiteit vergroten.”

Partijen samenbrengen
Het doel is om voedselketens en voedingspatronen plantaardiger te maken om uiteindelijk bij een duurzaam voedselsysteem te geraken. Dit kan door alternatieve voedselnetwerken, als voedselbossen, volkstuinen en boerenmarkten te ontwikkelen. “Dus geen systeem waar business-as-usual de overhand heeft, maar een meer democratisch, participatief en betrokken systeem waarin menselijk en niet-menselijk leven wordt gerespecteerd. Zo’n nieuw systeem verdient een platform voor manifestatie, realisatie, leren en ondernemen: het Trans-Plant platform.” De bedoeling is dat er de komende jaren gewerkt wordt aan de vorming van een netwerk en dat partijen samengebracht gaan worden. “Ook willen we kleinschalige initiatieven vanuit boeren en inwoners in kaart brengen en inbrengen in het al bestaande netwerk.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zesduizend UMCG’ers vanaf vandaag getooid in nieuwe kledinglijn

Zo'n zesduizend medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) lopen vanaf vandaag in een…

41 minuten geleden

VVD hekelt ‘scheve’ regels rond handhaving EK op schermen: ‘Gemeente is rigide rond plezier en gezelligheid’

Als het aan de VVD in de gemeente Groningen ligt, laat het ondernemers vrij in…

2 uur geleden

Vertraging op spoor tussen Groningen en Bad Nieuweschans

Treinreizigers tussen Groningen en Ban Nieuweschans en verder naar Duitsland moeten maandagmiddag rekening houden met…

2 uur geleden

Aankleding Groningen voor Roze Zaterdag begonnen

De organisatie achter Roze Zaterdag is maandagochtend begonnen met de aankleding van Stad voor het…

2 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand nu echt terug de markt in

Het voormalige pand van het vertrokken restaurant Vapiano aan de Nieuwe Markt heeft nu nog…

4 uur geleden

Jeffrey Klok (25) speelt ook komend seizoen voor Lycurgus

Jeffrey Klok tekent bij voor een derde seizoen in Groningen bij Nova Tech Lycurgus.  (meer…)

4 uur geleden