Categorieën: Nieuws

Onderzoek UMCG: ‘Winterslaapmedicijn beschermt mogelijk tegen orgaanfalen bij bloedvergiftiging’

Met een nieuw medicijn zijn onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen erin geslaagd om de organen van muizen te beschermen tegen de gevolgen van een bloedvergiftiging. Dit medicijn is gebaseerd op moleculen die ‘winterslapers’ gebruiken voor hun eigen bescherming.

Bloedvergiftiging (sepsis) is een levensbedreigende ziekte. Mensen die deze ziekte krijgen komen vaak op de Spoedeisende Hulp. De ziekte kan levensbedreigend zijn. Bij sepsis veroorzaakt een verstoorde reactie van het immuunsysteem orgaanfalen, waardoor cellen in organen dood gaan. Nu kan de ziekte alleen bestreden worden als men er op tijd bij is, met behulp van antibiotica, infuzen en behandeling op een intensive care. Orgaanfalen door sepsis voorkomen of genezen is nu nog onmogelijk.

Daar komt volgens de UMCG-onderzoekers mogelijk verandering in, dankzij een nieuw ‘winterslaap-medicijn’. Dit middel is gebaseerd op moleculen die winterslapers gebruiken om orgaanschade te voorkomen. Dieren die een winterslaap houden, verlagen hun stofwisseling, lichaamstemperatuur, ademhaling en hartslag. Dat zorgt ervoor dat ze beschermd zijn tegen orgaanfalen. De dieren doen dit door middel van stofjes die hun lichaam aanmaakt, die ervoor zorgen dat de ‘energiefabriekjes’ in hun cellen blijven werken tijdens extreme omstandigheden.

“Een behandeling van cellen met dit medicijn zorgt er voor dat de mitochondriën hun functie behouden en voorkomt het celdood tijdens extreme onderkoeling”, vertelt onderzoeker Bastiaan Star. “Dit hebben we onderzocht door de cellen in de koelkast te zetten. Ook voorkomt het celdood als we sepsis nabootsen in de cellen. Dit hebben we in het laboratorium ook in muizen kunnen aantonen. In muizen met sepsis leidt behandeling met het nieuwe medicijn tot remming van de ontsteking en biedt het bescherming tegen schade aan de nieren.”

De onderzoekers gaan nu op naar de volgende stap in het onderzoek, nu de testen op  cellen en proefdieren succesvol zijn afgerond. Het medicijn wordt momenteel in een lage dosering getest op veiligheid, bij menselijke deelnemers aan het onderzoek. De onderzoekers verwachten over ongeveer een jaar te kunnen zeggen of het winterslaap-medicijn inderdaad veilig is voor menselijk gebruik. Pas daarna kunnen de onderzoekers beginnen met vervolgonderzoeken naar de effectiviteit van het medicijn in de mens.

Tom Veenstra

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

5 uur geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

5 uur geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

5 uur geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

7 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

7 uur geleden

NAM wil extra schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

8 uur geleden