Categories: Nieuws

Kromowidjojo terug in het zwembad om jonge sporters te begeleiden

Ranomi Kromowidjojo keert terug in het zwembad. Niet als wedstrijdzwemmer, maar als begeleider van jonge sporters op weg naar de top.

De in Sauwerd geboren drievoudig Olympisch kampioene gaat samenwerken met de KNZB (de Nederlandse zwembond) om elite-talenten te helpen bij hun topsportcarrière.

“Ik kom nog regelmatig in het zwembad. Om te zwemmen, maar ook omdat ik het leuk vind om met jonge sporters te praten over hun leven, hun ambities en de obstakels waar ze tegenaan lopen”, vertelt Kromowidjojo op de website van de KNZB. “Tijdens die informele gesprekjes merkte ik dat ik hen als ‘ervaringsdeskundige’ goed kan helpen. Per slot van rekening heb ik ooit dezelfde route afgelegd.”

De zwembond is blij met de samenwerking met de Groningse zwemkampioene. “We zijn samen tot de conclusie gekomen dat het zonde is om de topsportlessen van Ranomi niet breder en structureler in te zetten”, vertelt Sjors Lommerts, manager topzwemmen bij de KNZB. “Ze zal op een aantal momenten per jaar op verschillende trainingslocaties met sporters in gesprek gaan en ook meereizen met enkele internationale toernooien waar onze talenten aan meedoen.Vooralsnog focust ze zich op begeleiding van wedstrijdzwemmers, maar ik sluit niet uit dat ze in de toekomst ook met talenten van andere sporttakken van de KNZB aan de slag gaat.”

Kromowidjojo werd groot bij de Groningse zwemvereniging Trivia, waar ze op haar tiende haar eerste Nederlandse record zwom. In 2008 verkaste Kromowidjojo naar het Eindhovense PSV. Als 15-jarige werd ze voor het eerst Europees kampioen met het estafetteteam, gevolgd door een lange erelijst:drie gouden medailles op de Olympische spelen, 17 wereldtitels en 24 Europese titels. Begin vorig jaar kondigde de Kromowidjojo aan te stoppen met zwemmen.

Tom Veenstra

Recent Posts

Lezing over Groninger vrouwen

Historici Sanne Meijer en Iris van den Brand geven vrijdag 20 oktober een lezing over…

1 uur ago

Bekroonde film van Groningse regisseur in première in stad

De documentaire 'Het leven is niet kort genoeg' van Groningse filmmaker Joey Benistant draaide afgelopen…

1 uur ago

Donar verliest eerste wedstrijd in kwalificatietoernooi

Donar heeft maandagavond zijn eerste wedstrijd in het kwalificatietoernooi van de FIBA Europe Cup verloren.…

3 uur ago

Wedstrijd FC Groningen – FC Dordrecht verplaatst naar 5 november

De thuiswedstrijd van FC Groningen tegen FC Dordrecht van vrijdag 3 november is verplaatst naar…

4 uur ago

Videobellen met Belastingdienst nu mogelijk

De Belastingdienst heeft een nieuwe contactmethode in het leven geroepen. Het was al mogelijk om…

5 uur ago

Veel leuke activiteiten op Zernike Campus tijdens ‘Zpannend Zernike’

De Zernike Campus stond afgelopen weekend in het teken van de grens tussen wetenschap en…

5 uur ago