Categorieën: Nieuws

GroenLinks twijfelt aan ’t Witte Lam als priklocatie voor HPV-vaccinaties: ‘Slecht en onprettige bereikbaar voor fietsers’

Groningse ouders die deze week hun kind willen laten vaccineren tegen het Humaan Papiloma Virus (HPV) moeten daarvoor naar de voormalige corona-testlocatie op bedrijventerrein ’t Witte Lam. De raadsfractie van GroenLinks vindt dit een ‘slechte en onprettig bereikbare plek voor fietsers’, en  snapt niet waarom de GGD Groningen kiest voor deze locatie.

De GGD houdt deze week een grootschalige prikactie in Groningen tegen het virus. HPV kan in sommige gevallen tot kanker leiden. Voorheen was de prik alleen voor meisjes, maar sinds dit jaar krijgen ook jongens in de tienerleeftijd de mogelijkheid zich te laten vaccineren.

In de gemeente Groningen kiest de GGD voor het bedrijventerreintje ’t Witte Lam (aan de Zeewinde) als priklocatie, op de plek waar voorheen coronatesten werden afgenomen. Maar volgens GroenLinks had de gemeenschappelijke gezondheidsdienst eigenlijk geen slechtere plek kunnen kiezen in ‘Groningen Fietsstad’.

“De locatie is voor fietsers slechts bereikbaar door de zeer drukke Groningerweg over te steken”, schrijft GroenLinks-raadslid Benni Leemhuis. “Deze weg functioneert op die plek feitelijk als een drukke op- en afrit van de noordelijke ringweg. De toegestane snelheid (50 km/u) wordt daar regelmatig overschreden. Ook de situatie rondom de priklocatie, waar veel automobilisten met hun kinderen naar toe komen, mengt niet goed met de ouders met kinderen die op de fiets naar de locatie komen.”

De keuze voor ’t Witte Lam als prikplek past volgens Leemhuis niet bij Groningen als echte fietsstad: “Veel inwoners van Groningen beschikken, al dan niet bewust, niet over auto’s en anderen kiezen zelf om met hun kinderen te fietsen. Daarom vinden we dat priklocaties voor vaccinaties altijd optimaal en veilig per fiets (maar ook met het OV) bereikbaar zouden moeten zijn. (..) De fractie is daarom ook verbaasd over de keuze van deze locatie. Uitgangspunt van beleid van de gemeente Groningen is immers ‘lopen en fiets eerst, dan OV’. Dat zou ook voor de bereikbaarheid van publieke voorzieningen moeten gelden.”

In een reactie op de kritiek van GroenLinks laat de GGD weten dat meerdere aspecten meetellen bij de keuze voor een vaccinatielocatie. ‘We kijken natuurlijk naar de kosten, het gaat immers om publiek geld. Daarnaast telt het ook mee welke vaccinatielocaties er überhaupt beschikbaar zijn’, zegt woordvoerder Lily Benjamin. ‘In dit geval is de keuze op deze locatie gevallen.’ Benjamin benadrukt dat de GGD geen klachten van ouders en kinderen heeft gekregen.

GroenLinks vraagt het gemeentebestuur komende woensdag om opheldering over de keuze van de GGD. De partij wil dat het college bij de GGD aan de bel trekt en vraagt om andere keuzes, die beter aansluiten bij fietsers en reizigers in het OV.

Tom Veenstra

Recente berichten

Gronings whiskyplatform European Whisky Auctions bestaat drie jaar

Begonnen als lokale start-up, uitgegroeid tot wereldwijde speler op het gebied van online whiskyveilingen. European…

12 minuten geleden

Wielrenner gewond na aanrijding door vrachtwagen

Een wielrenner is donderdagochtend gewond geraakt na een aanrijding aan de Duinkerkenstraat. Dat meldt het…

26 minuten geleden

Blauwbörgje krijgt afdeling voor jonge mensen met dementie

Zorgaanbieder Dignis opent op 15 mei in 't Blauwbörgje een nieuwe afdeling voor jonge mensen…

1 uur geleden

Krakers: ‘wij vertrekken zodra gemeente met plannen komt voor jeugdsynagoge’

De krakers van de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat blijven daar zitten totdat de gemeente…

2 uur geleden

Vrachtwagen en auto botsen op Winschoterweg

Een vrachtwagen en een personenauto zijn donderdagochtend op de Winschoterweg op elkaar gebotst. (meer…)

2 uur geleden

Opnieuw loopt het spaak met Hoge Euvelgunnerbrug; brug deels weer open

Voor de tweede keer woensdagavond waren er problemen met de Hoge Euvelgunnerbrug. Vanwege de storing…

12 uur geleden