Categories: Nieuws

Academiegebouw opnieuw bezet door studenten: ‘Ontslagen docente moet baan voor zondag terugkrijgen’ (update)

Het universiteitsgebouw is dinsdagmiddag opnieuw bezet door een aantal studenten. Ze eisen dat het bestuur van de RUG het ontslag van Susanne Täuber terugdraait. De RUG stelt op haar beurt niet op deze eis in te kunnen gaan.

In een verklaring stellen de studenten dat de RUG zich niet houdt aan haar eigen beleid omtrent sociale veiligheid. Het bestuur van de universiteit zegt zelf al veel te doen aan sociale veiligheid binnen de organisatie. Volgens de studenten kan deze claim niet serieus worden genomen zolang Susanne Täuber niet haar baan terug krijgt.

De studenten eisen nu dat de RUG voor het einde van de maand besluit om Täuber haar positie terug te geven. Het is nog onbekend hoelang de bezetting gaat duren, maar de studenten laten in een statement weten dat over de gestelde voorwaarde niet wordt gediscussieerd.

Het is niet de eerste keer dat het Academiegebouw bezet is door studenten. Ook in maart werd er geprotesteerd tegen het ontslag van Täuber en voor betere sociale veiligheid op de universiteit. Een petitie die vraagt om het ontslag van Täuber terug te draaien is al ongeveer 4000 keer ondertekend.

RUG kan of wil niet ingaan op eisen studenten

De RUG kwam dinsdagmiddag met een uitgebreide reactie op de gesprekken met de studenten en de bezetting. Rond het middaguur ging het bestuur van de universiteit in gesprek met de studenten. Dat leverde volgens de universiteit niks op.

“We vinden het jammer dat het niet gelukt is om gezamenlijk een open en constructieve dialoog te voeren over het verder verbeteren van de sociale veiligheid op de RUG”, aldus het universiteitsbestuur. De RUG hekelt de starre houding van de demonstranten, omdat zij het gesprek met de directie uit de weg zijn gegaan. “Dat terwijl op 22 maart is afgesproken zouden beide partijen input leveren voor het gesprek.”

De universiteit stelt niet in te kunnen gaan op de eis van de studenten (het onmiddellijk weer aannemen van Täuber), omdat dit in strijd zou zijn met privacywetgeving en de gedragscodes rond individuele situaties van studenten of medewerkers. Volgens de studenten doet de universiteit dit, omdat er een hoger beroep aankomt van de ontslagen docente.

Universiteit wil graag doorpraten

De RUG wil naar eigen zeggen graag verder praten over de sociale veiligheid op de universiteit: “Uiteraard blijven we open staan om het gesprek weer te vervolgen, zoals we dat ook doen en blijven doen met de democratisch gekozen studenten en medewerkers van de Universiteitsraad en studentenvertegenwoordigers. Zo hebben studentenpartijen in de Universiteitsraad al concrete voorstellen gedaan ter verdere verbetering van de sociale veiligheid en deze zijn door het College van Bestuur positief ontvangen. We zullen iedereen blijven informeren over aanvullende activiteiten die de RUG onderneemt, zoals de recent gestarte campagne Sociale Veiligheid.”

 

Jos Smit

Recent Posts

“Dinsdag perioden met regen en kleine kans op onweer”

Veel bewolking aankomende dagen met kans op regen, zonneschijn en zelfs onweer. Volgens OOG-weerman Johan…

10 minuten ago

Lezing over Groninger vrouwen

Historici Sanne Meijer en Iris van den Brand geven vrijdag 20 oktober een lezing over…

2 uur ago

Bekroonde film van Groningse regisseur in première in stad

De documentaire 'Het leven is niet kort genoeg' van Groningse filmmaker Joey Benistant draaide afgelopen…

2 uur ago

Donar verliest eerste wedstrijd in kwalificatietoernooi

Donar heeft maandagavond zijn eerste wedstrijd in het kwalificatietoernooi van de FIBA Europe Cup verloren.…

4 uur ago

Wedstrijd FC Groningen – FC Dordrecht verplaatst naar 5 november

De thuiswedstrijd van FC Groningen tegen FC Dordrecht van vrijdag 3 november is verplaatst naar…

5 uur ago

Videobellen met Belastingdienst nu mogelijk

De Belastingdienst heeft een nieuwe contactmethode in het leven geroepen. Het was al mogelijk om…

6 uur ago