Categorieën: Nieuws

Academiegebouw opnieuw bezet door studenten: ‘Ontslagen docente moet baan voor zondag terugkrijgen’ (update)

Het universiteitsgebouw is dinsdagmiddag opnieuw bezet door een aantal studenten. Ze eisen dat het bestuur van de RUG het ontslag van Susanne Täuber terugdraait. De RUG stelt op haar beurt niet op deze eis in te kunnen gaan.

In een verklaring stellen de studenten dat de RUG zich niet houdt aan haar eigen beleid omtrent sociale veiligheid. Het bestuur van de universiteit zegt zelf al veel te doen aan sociale veiligheid binnen de organisatie. Volgens de studenten kan deze claim niet serieus worden genomen zolang Susanne Täuber niet haar baan terug krijgt.

De studenten eisen nu dat de RUG voor het einde van de maand besluit om Täuber haar positie terug te geven. Het is nog onbekend hoelang de bezetting gaat duren, maar de studenten laten in een statement weten dat over de gestelde voorwaarde niet wordt gediscussieerd.

Het is niet de eerste keer dat het Academiegebouw bezet is door studenten. Ook in maart werd er geprotesteerd tegen het ontslag van Täuber en voor betere sociale veiligheid op de universiteit. Een petitie die vraagt om het ontslag van Täuber terug te draaien is al ongeveer 4000 keer ondertekend.

RUG kan of wil niet ingaan op eisen studenten

De RUG kwam dinsdagmiddag met een uitgebreide reactie op de gesprekken met de studenten en de bezetting. Rond het middaguur ging het bestuur van de universiteit in gesprek met de studenten. Dat leverde volgens de universiteit niks op.

“We vinden het jammer dat het niet gelukt is om gezamenlijk een open en constructieve dialoog te voeren over het verder verbeteren van de sociale veiligheid op de RUG”, aldus het universiteitsbestuur. De RUG hekelt de starre houding van de demonstranten, omdat zij het gesprek met de directie uit de weg zijn gegaan. “Dat terwijl op 22 maart is afgesproken zouden beide partijen input leveren voor het gesprek.”

De universiteit stelt niet in te kunnen gaan op de eis van de studenten (het onmiddellijk weer aannemen van Täuber), omdat dit in strijd zou zijn met privacywetgeving en de gedragscodes rond individuele situaties van studenten of medewerkers. Volgens de studenten doet de universiteit dit, omdat er een hoger beroep aankomt van de ontslagen docente.

Universiteit wil graag doorpraten

De RUG wil naar eigen zeggen graag verder praten over de sociale veiligheid op de universiteit: “Uiteraard blijven we open staan om het gesprek weer te vervolgen, zoals we dat ook doen en blijven doen met de democratisch gekozen studenten en medewerkers van de Universiteitsraad en studentenvertegenwoordigers. Zo hebben studentenpartijen in de Universiteitsraad al concrete voorstellen gedaan ter verdere verbetering van de sociale veiligheid en deze zijn door het College van Bestuur positief ontvangen. We zullen iedereen blijven informeren over aanvullende activiteiten die de RUG onderneemt, zoals de recent gestarte campagne Sociale Veiligheid.”

 

Jos Smit

Recente berichten

Drie Stolpersteine onthuld ter herinnering aan omgekomen verzetsstrijders uit Ten Post

Op drie plekken in Ten Post werden woensdag Stolpersteine onthuld voor verzetsstrijders uit het dorp.…

2 uur geleden

Raad overwegend positief over nieuwe parkeerplannen: “Dit College lijdt aan een groene tunnelvisie”

De gemeenteraad is overwegend positief over de nieuwe parkeerplannen die het College heeft opgesteld. Doel…

2 uur geleden

‘Wangedrocht, misplaatste 1 aprilgrap, foeilelijk, miskleun’; na petitie nog eens 244 boze mailtjes naar gemeente over Geheugenpaviljoen

Handtekeningen zetten onder een petitie is voor ondertekenaars relatief makkelijk werk. Maar in uitgebreide reacties,…

2 uur geleden

Seizoen voorbij voor Lycurgus na verlies beslissingswedstrijd

Het seizoen is voorbij voor de volleyballers van Nova Tech Lycurgus. De Groningers verloren woensdagavond…

2 uur geleden

Gewonde bij schietpartij op Vismarkt in Groningen (update)

Meerdere politie-eenheden spoedden zich woensdagavond naar de Vismarkt, waar een schietpartij plaatsvond. Daarbij viel één…

3 uur geleden

Moeder uit Stad die medewerkster kinderdagverblijf beschuldigde van mishandeling zoontje nu zelf aangeklaagd voor ‘doxing’

De vrouw die eerder dit jaar tevergeefs een medewerkster van een kinderdagverblijf in de Oosterparkwijk…

4 uur geleden