Categorieën: Nieuws

Wethouder trapt Week van het Geld af op Alfa-college

In de Euroborg heeft wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Inkomen & Schulden samen met het Alfa-college de Week van het Geld geopend. Het is de twaalfde keer dat de week georganiseerd wordt.

Tijdens de week wordt met behulp van verschillende bijeenkomsten aan jongeren en mbo-studenten uitgelegd hoe ze verstandig om moeten gaan met geld. Eikenaar verzorgde de aftrap van deze week met het thema ‘Bedwing de Bling’. Hoe ga je om met verleidingen en kun je deze weerstaan? Hierbij wees de wethouder nadrukkelijk op de rol van bedrijven want bedrijven verdienen geld aan verlokkingen. Dagelijks word je gepusht om dingen te kopen. De verleidingen zijn overval aanwezig. Eikenaar vindt het dan ook niet goed om de verantwoordelijkheid eenzijdig bij de jongeren neer te leggen. Dat gebeurt veel te veel. “Het is niet normaal dat jongeren worden overladen met, ik noem maar twee dingen, gokreclames of kopen op afbetaling waarna van hen verwachten dit te weerstaan. We moeten allereerst kijken naar die bedrijven die over de ruggen van onze jongeren geld verdienen. Het is aan de politiek om dat aan banden te leggen.”

Tevens was de opening van de week de aftrap van het lesprogramma dat het Alfa-college en het GKB heeft ontwikkeld voor MBO studenten. Het thema van dit jaar is ‘bedwing de bling’. Kinderen worden al op jonge leeftijd verleid met aanbiedingen van spullen, via reclames, hun smartphone en door influencers. Uit onderzoek blijkt dat het soms lastig is voor kinderen om die verleidingen te weerstaan. In de Week van het geld gaan gastdocenten met hen in gesprek over hoe je de ‘bling’ kunt weerstaan en wat de financiële consequenties zijn als dat niet lukt. Sinds 2022 worden de gastlessen naast het basisonderwijs ook gegeven aan mbo-studenten.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Oppositiepartijen willen ‘stevige maatregelen’ tegen groeiende criminaliteit: meer camera’s in binnenstad en wapencontroles op scholen

Het is tijd om stevige maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit en de bijbehorende schiet-…

6 minuten geleden

Raad wil geen gesteggel over tracé Lelylijn: “Deels ondertunnelen en doortrekken naar Stockholm en Warschau”

Het Noorden moet het gaspedaal vol ingedrukt houden in de lobby om de Lelylijn te…

49 minuten geleden

Tentoonstelling over stedelijke ontwikkeling Groningen in zusterstad Graz

Half juni kunnen inwoners van de op één na grootste stad in Oostenrijk zien welke…

1 uur geleden

Verkeersdrempels en ‘slingertje in de weg’ moeten overlast door racende (brom)fietsers temmen in Lodewijkstraat

Aan de Lodewijkstraat worden in september verkeersmaatregelen genomen tegen snel rijdende (brom)fietsers. De bewoners klagen…

2 uur geleden

Meer drugshandel en wapenbezit in Stad; stijging overlast door drugs en jongeren

Het aantal meldingen over drugshandel en het bezit van drugs is het afgelopen jaar opnieuw…

3 uur geleden

Wethouder voorlopig niet bereid om KidsUnited verder te ondersteunen: “Plannen hebben onvoldoende dekking”

Het College is voorlopig niet van plan om de portemonnee te trekken voor KidsUnited. Voor…

4 uur geleden