Wethouder trapt Week van het Geld af op Alfa-college

nieuws
Foto: Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

In de Euroborg heeft wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Inkomen & Schulden samen met het Alfa-college de Week van het Geld geopend. Het is de twaalfde keer dat de week georganiseerd wordt.

Tijdens de week wordt met behulp van verschillende bijeenkomsten aan jongeren en mbo-studenten uitgelegd hoe ze verstandig om moeten gaan met geld. Eikenaar verzorgde de aftrap van deze week met het thema ‘Bedwing de Bling’. Hoe ga je om met verleidingen en kun je deze weerstaan? Hierbij wees de wethouder nadrukkelijk op de rol van bedrijven want bedrijven verdienen geld aan verlokkingen. Dagelijks word je gepusht om dingen te kopen. De verleidingen zijn overval aanwezig. Eikenaar vindt het dan ook niet goed om de verantwoordelijkheid eenzijdig bij de jongeren neer te leggen. Dat gebeurt veel te veel. “Het is niet normaal dat jongeren worden overladen met, ik noem maar twee dingen, gokreclames of kopen op afbetaling waarna van hen verwachten dit te weerstaan. We moeten allereerst kijken naar die bedrijven die over de ruggen van onze jongeren geld verdienen. Het is aan de politiek om dat aan banden te leggen.”

Tevens was de opening van de week de aftrap van het lesprogramma dat het Alfa-college en het GKB heeft ontwikkeld voor MBO studenten. Het thema van dit jaar is ‘bedwing de bling’. Kinderen worden al op jonge leeftijd verleid met aanbiedingen van spullen, via reclames, hun smartphone en door influencers. Uit onderzoek blijkt dat het soms lastig is voor kinderen om die verleidingen te weerstaan. In de Week van het geld gaan gastdocenten met hen in gesprek over hoe je de ‘bling’ kunt weerstaan en wat de financiële consequenties zijn als dat niet lukt. Sinds 2022 worden de gastlessen naast het basisonderwijs ook gegeven aan mbo-studenten.