Categorieën: Nieuws

Water Natuurlijk blijft de grootste bij Noorderzijlvest; opnieuw grote winst voor BBB

Water Natuurlijk blijft de grootste partij binnen het Waterschap Noorderzijlvest. Dat maakte dijkgraaf Roeland van der Schraaf donderdagmiddag bekend. Net als bij de Statenverkiezingen haalde de BoerBurgerBeweging tijdens haar eerste deelname een grote hoeveelheid zetels binnen.

Ondanks een daling in het percentage stemmen (van 33 naar 25,8 procent) kreeg Water Natuurlijk er een zetel bij, door een daling in het aantal stemmen op andere, gevestigde partijen. Met zes van de zestien te verdelen zetels blijft de partij de grootste bij Noorderzijlvest.

BBB haalt vier zetels; ook Student en Water krijgt plek bij Noorderzijlvest

Grote winnaar was bij Noorderzijlvest de BoerBurgerBeweging. De partij kwam tijdens haar eerste deelname meteen met vier zetels in het Algemeen Bestuur van het waterschap, dankzij ruim twintig procent van alle uitgebrachte stemmen. “Dit is een fantastisch resultaat”, aldus BBB-lijsttrekker Henk Emmens. “Maar we hadden het wel een klein beetje verwacht, want het zou na gisteren voor ons wel een beetje een domper zijn geweest.” Volgens Emmens is een plek in het bestuur van het waterschap het doel tijdens de komende onderhandelingen: “We gaan praten met Water Natuurlijk, hoewel er wel grote verschillen zijn. Maar praten willen we altijd.”

Opvallend is daarnaast dat ook Student en Water een zetel krijgt binnen Noorderzijlvest. Co-lijsttrekker Ale ten Cate was dan ook door het dolle: “We hoopten veel jongeren naar de stembus te slepen en we hadden al het gevoel dat het was gelukt. Maar dit kan ik echt niet bevatten. Ik heb echt even een stoel nodig! Ontzettend bedankt aan alle stemmers, vanuit het diepst van m’n hart!”

50Plus raakt enige zetel kwijt; verlies voor gevestigde orde

Waar de BBB, Student en Water, Groninger Belang en Water Natuurlijk er zetels bij kregen, verloren vooral de grote, landelijke partijen aan zetels. De ChristenUnie, het CDA en de VVD raakten een plekje kwijt in het dagelijks bestuur van het waterschap. Ook Betaalbaar Water verloor een zetel.

Hoge opkomst

De opkomst voor de verkiezingen binnen de waterschappen was dit jaar hoog. Ruim 59 procent van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. Vier jaar terug was dat nog ruim 53 procent. In totaal werden er iets minder dan 171.000 stemmen uitgebracht.

Definitieve uitslag volgt woensdag

De uitslag die donderdag bekend werd gemaakt, is een voorlopige. Over een week wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt, wanneer ook de voorkeursstemmen zijn geteld. Daardoor kan het zijn dat er nog wat verschuift in de zetelverdeling bij Noorderzijlvest.

Tom Veenstra

Recente berichten

Russische hackers achter cyberaanval op website provincie Groningen

De cyberaanval die maandag de website van de provincie Groningen plat legde is opgeëist door…

14 minuten geleden

Jubileumeditie bloemenjaarmarkt onder zonnige omstandigheden afgetrapt

De bloemenjaarmarkt wordt vandaag (Goede Vrijdag) voor de veertigste keer georganiseerd.  Meer dan honderd marktkooplieden…

35 minuten geleden

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel geëist…

11 uur geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

13 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

17 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

17 uur geleden