Categories: Nieuws

Voedselbank Groningen: “Dringend behoefte aan groente, vlees, eieren en kaas”

Voor Voedselbank Groningen wordt het steeds lastiger om klanten boodschappen uit de schijf van vijf mee te geven. Voorzitter Maria Jongsma meldt dat producten als kaas, fruit en groente dringend nodig zijn.

Het gesprek met Jongsma vindt plaats op de dag waarop budgetinstituut Nibud, accountants- en advieskantoor Deloitte en de Universiteit van Leiden melden dat zes op de tien Nederlandse huishoudens moeite hebben om financieel het hoofd boven water te houden. De resultaten betekenen dat de financiële gezondheid van huishoudens het afgelopen jaar is gedaald. Jongsma herkent die cijfers: “Op 1 januari hadden we 438 huishoudens die bij ons klant zijn. Op 31 december was dit gestegen naar 775. Momenteel hebben we rond de 800 huishoudens. We zien wel dat het aantal klanten stabiliseert.”

“Veel gezinnen zitten krap”
Volgens Jongsma is dat ook een gevolg van de toeslagen die door de overheid in het leven zijn geroepen. “Door de energietoeslag zien we dat huishoudens net boven de norm zijn komen te zitten. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn, want er zijn gewoon heel veel gezinnen die het heel krap hebben. Maar die net boven de norm uitkomen, waardoor ze niet van de Voedselbank gebruik mogen maken.”

“Tekort aan groente, fruit en vlees”
Bij de Voedselbank raakt het magazijn ondertussen leeg. “In december hebben we een kerstactie gehouden. Dit heeft veel droge kruidenierswaren opgeleverd. Daar hebben we op dit moment nog voldoende van. Maar als we naar andere producten kijken, dan zien we dat we een groot tekort hebben aan de schijf van vijf. Dan heb ik het over groente, fruit, vlees en eieren. Brood krijgen we gelukkig nog wel voldoende geleverd. Het betekent overigens niet dat mensen bij ons geen vers fruit of groente kunnen krijgen. Wij kopen dit op dit moment zelf in door middel van onze financiële reserves. Maar die reserves zijn niet oneindig.”

Oproep
Jongsma doet daarom een oproep: “We hebben dringend groente, fruit, vlees en eieren nodig. We hopen dat producenten deze oproep lezen en dat ze ons uit de brand willen helpen. En ook zijn financiële donaties welkom zodat we daarmee zelf producten aan kunnen schaffen.” Wat de oorzaak is waarom het aanbod van producten is afgenomen is bij Jongsma onduidelijk. Meer informatie over Voedselbank Groningen vind je op deze website.

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

“Ontzettend jammer dat Ouwehand tijdelijk haar taken neerlegt”

Fractievoorzitter Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren in de gemeente noemt het erg…

14 minuten ago

Kleed in de brand op balkon Rembrandt van Rijnstraat

Op het balkon van een flatwoning aan de Rembrandt van Rijnstraat heeft zondagavond korte tijd…

2 uur ago

Studenten ontwikkelen app die overconsumptie tegen moet gaan: “We gooien zoveel spullen weg”

Een app die overconsumptie tegen moet gaan. Dat is het doel van Freefy. De studenten…

4 uur ago

Amateurvoetbal: Velocitas verslaat WKE, nederlagen Stadspark en Helpman

Promovendus Velocitas 1897 boekte in de eerste klasse J een zege. In 2I pakte Forward…

4 uur ago

Lijnbus en personenauto betrokken bij aanrijding bij Hoofdstation

Een lijnbus en een personenauto zijn zondagmiddag met elkaar in botsing gekomen bij een verkeersongeluk…

5 uur ago

“Van begin tot eind was het kippenvel, de ziel van Donar liet zich zien”

De basketballers van Donar wonnen zaterdagavond verrassend, na een erg roerige zomer, hun eerste competitiewedstrijd.…

5 uur ago